Množství vody, kterou vaše kočka potřebuje denně vypít, můžete vypočítat na základě hmotnosti, obsahu vody v krmivu, teploty okolí a aktivity kočky. Kočky pijí v průměru 45 mililitrů na kilogram tělesné hmotnosti.

Kolik vody vaše kočka vypije, je ale velmi těžké poznat, obzvlášť pokud je venkovní. Tyto kočky přijímají vodu například z kaluží, bazénů, mělkých nádrží nebo jakýchkoli nádob s vodou. Jak tedy poznat, zda je kočka dehydratovaná? Existuje jednoduchý trik. Voda je absorbována všemi buňkami těla včetně kůže. Pokud je v těle dostatek vody a buňky jsou plné, kůže se napne. Pokud je kočka dehydratovaná a buňky jsou prázdné, kůže se zdá ochablá a vrásčitá.

Zdroj: Youtube

Toto můžete vyzkoušet jemným vytažením kůže na krku kočky a rychlým uvolněním. Dehydrataci vaší kočky lze vyloučit, pokud se kůže rychle vrátí zpět. Pokud se však pokožka vrací velmi pomalu, jedná se o známku nedostatku vody. Stejnou kontrolu můžete také provést na očích své kočky. U dehydratovaných koček jsou oční bulvy zapadlé do očních jamek.

Jaké jsou možné následky dehydratace u koček?

Nedostatek vody je často podceňován, a to nejen v horkých letních dnech. Protože i při nízkých teplotách mohou mít kočky narušenou rovnováhu vody. V závislosti na příčině se mohou objevit vážné příznaky. Návštěva veterinárního lékaře je nezbytná, zejména pokud dojde k velké ztrátě vody.

Dehydratované kočky mohou trpět závažnými vedlejšími následky, jako je snížený celkový zdravotní stav až do ztráty vědomí, snížené nebo chybějící močení, urémie: příznaky intoxikace v důsledku nedostatečného vylučování složek moči (např. močoviny, kyseliny močové nebo kreatininu) či nízký krevní tlak (hypotenze). Obzvláště závažný nedostatek vody může také dojít až k tzv. „vysušenému organismu“. Tento stav může ohrozit život kočky.

Léčba dehydratace

Pokud vaše kočka vykazuje známky vážného nedostatku vody, může veterinář vodu šetrně doplnit pomocí tekutinové terapie. Tekutina (infuze) může být umístěna pod kůži nebo do žíly.

Jak předejít nedostatku tekutin u koček?

U kočky krmených suchým krmivem nedostatek vody není neobvyklý. Pro vyváženou rovnováhu vody a elektrolytů je proto vhodné nabídnout kočce také mokré krmivo. Některé druhy krmiv jsou dokonce přizpůsobené zvýšeným obsahem tekutin. Je také vhodné denně čistit misku s vodou a rozmístit v domě několik misek nebo fontán s pitnou vodou.

Zdroj: zoohit.cz, metropolevet.cz