Odkud přišlo

Nábytek na kolečkách nemá v našich krajích velkou tradici. Objevoval se hlavně v podobě dětských kolébek, postýlek, servírovacích stolků a kolečkových židlí. U větších nábytkových kusů bylo kolečko využíváno spíš jako pomůcka pro handicapované nebo jako neškodný designérský výstřelek. Změnu v chápání přineslo až rozšíření plastů do interiéru a hlavně pak rozvoj a dostupnost sdělovací a komunikační techniky. Právě technické vymoženosti jsme si zvykli stavět na nábytek s kolečky. Týká se to především televizorů (televizní stolky na kolečkách dovolily snazší přesun přístroje), později hifi souprav, kontejnerů na CD a videokazety a ještě později počítačů.

Propojení s kuchyní Kolečka se nezastavila ani před nábytkem pro obývací pokoje. Souvislost se změnami životního stylu je zřejmá. Obývací pokoje se otevírají, nejsou to „pokoje parádní“, které se udržují, ukazují a slouží sterilnímu programu, ale společenské místnosti, v nichž to z celého bytu „nejvíce žije“. Velmi často bývají propojeny s kuchyní nebo jídelnou, takže různé servírovací stolky a pojízdné kontejnery našly mezi těmito provozy smysluplnou a nerušenou cestu. Na kolečkách se objevují i jídelní stoly, ale hlavně menší konferenční, čajové či různé odkládací stolky.

Nové koncepce V obývacích pokojích se nábytek na kolečkách uplatňuje také u větších úložných sestav - různé komody, příborníky, skříňky, barové skříňky, stolky na televizor mohou být zakomponovány do statické policové sestavy. Nejenže ji obohatí vizuálně, ale rozšíří i možnosti ukládání. Rozměrné sestavy jsou tak zbaveny fádnosti a dovolují provést snadno a rychle změnu vzhledu.

Pomocí koleček lze příslušný kus nábytku přemístit zcela mimo obývací stěnu. Na rozdíl od prvků „ke stěně“ mají kvalitní povrchovou úpravu ze všech stran a mohou tedy stát i v prostoru.

Materiál Od onoho keltského sofa s osmi bronzovými kolečky jsme hodně pokročili. Kolečka nejsou ničím výjimečným. Dnes můžeme i u větších kusů nábytku vedle několika materiálů, případně tvarů noh zvolit právě je. Pokud uvažujeme o této variantě, je vždy nutné kýžené kolečko porovnat s podlahovou krytinou v bytě. Ta mohou být nejen dřevěná, skleněná, kovová, ale i plastová, potažená pryží, kůží, také různých průměrů a nosností (na tento údaj dávejte obzvláště pozor, jestliže si chcete kolečka namontovat dodatečně sami).

-das- Foto: http://www.profimedia.cz/, Hülsta, Ikea