Než se pustíte do vytvoření galerie, je dobré mít představu o tom, jak by měla stěna finálně vypadat. Připravte si tedy milimetrový papír, načrtněte si na něj stěny a rozložení zarámovaných obrazů v měřítku. Stejně dobře funguje, když si jednotlivé obrázky vystříháte a různě s nimi na papíru posouváte a zkoušíte varianty, dokud s výsledkem nejste spokojeni.

Rozložení obrazů si také můžete vyzkoušet se skutečnými rámy na podlaze. Rozložte si obrazy tak, jak chcete, aby visely na stěně. Rozmístění pak zakreslete na papír a poté na stěnu. K tomu vám skvěle poslouží lepicí pásky, kterými si označíte hrany rámů a místa na hřebíky tužkou. Pokud kombinujete různé velikosti rámů, ty větší umístěte spíše dolů a menší okolo nad ně.

1. Jedna velikost rámu

První možností, jak vytvořit galerii, je poskládat obrazy do pravidelné jedné nebo více řad. Můžete s nimi zaplnit klidně i celou stěnu. Tento typ uspořádání vypadá pěkně nad sedací soupravou nebo na chodbě. Ideální je mít stejný typ, barvu a rozměr rámů.

2. Různé velikosti rámů

Tento styl dekorování je také velmi oblíbený. Vezměte největší obraz a kolem něj naskládejte další obrazy jiných velikostí tak, aby byly zarovnané do jedné linie. V praxi to může vypadat tak, že jeden větší obraz umístíte na výšku a k němu dáte dva menší na šířku. Nebo dáte pár velkých rámů a nad ně více menších.

3. Eklektické uspořádání

Galerii skládáte postupně. Začněte prvními obrazy a postupně přidávejte další, jak vám zkrátka přijdou pod ruku. Toto uspořádání nemá žádná pravidla. Kombinujete obrazy, plakáty, fotografie z dovolených, a to v rámu nebo i bez něj. Můžete zvolit minimalistické, zdobené, černé, zlaté, hranaté i kulaté typy rámů. Často se k takové galerii přidávají také menší zrcadla nebo jiné dekorace.

4. Obrazy umístěné na polici

Takto uspořádaná galerie je nyní v kurzu. Obrazy se do zdi nepřibíjí, ale umisťují se na polici. Můžete kombinovat různé velikosti i styly rámů. Na polici kromě obrazů můžete umístit také knihy, časopisy nebo jiné dekorace, jako jsou například suvenýry z dovolených. Výhodou takového uspořádání je, že vzhled galerie můžete obměňovat, jak se vám zrovna zlíbí.

Zdroj: marianne.cz, living.cz