Sušené květiny už dávno nepatří jen na chalupu. Nyní jsou nedílnou součástí moderních interiérů. Krásně zútulní místnost a tlumené barvy sušených květů ji zase příjemné doladí. Na sušení se nejlépe hodí levandule, slaměnky, řebříček, růže, chrpy, hortenzie a mnoho dalších. Úžasně ve váze vypadají i sušené trávy, rákosí nebo třeba makovice.

Aranžování sušených květin

Sušené rostliny a svazky obilí lze použít jako stylový a krásný dekor v každé místnosti. Navíc nepotřebují téměř žádnou péči. Stačí je jen jemně oprášit, aby vypadaly svěže.

Ze sušených květin si můžete jednoduše vytvořit například věnec na dveře nebo obraz. Stačí vyskládat sušené květiny na jednobarevný podklad a zarámovat. Krásně vypadají také kytice ze sušených květin ve váze. Využít můžete i košíky, ve kterých jednoduše vytvoříte květinové svazky. Velice efektním prvkem, který si také můžete vytvořit, je závěsná dekorace z obilí a sušených květin. Sušené květiny si zakoupíte v květinářstvích nebo nejrůznějších hobby marketech. Květy lze však nasušit i doma.

Sušení květin

Metoda uchování rostlin sušením je vhodná pro každou rostlinu. Zachováme tak dlouhodobě její tvar a strukturu, mnohdy však i barvu a v případě používaných léčivek i obsah léčivých látek. Rostliny se suší nejlépe vzduchem, na tmavším, suchém a vzdušném místě. Možné je i chemické sušení pomocí silikagelu, boraxu, kamence a nebo sklářského písku. Ovšem sušit je lze i v mikrovlnné troubě a dříve bylo oblíbené lisování rostlin, kdy na sebe nežádoucí vodu naváže savý papír.

Barvení sušených rostlin

Není nadto vrátit sušeným květinám jejich přirozený odstín. Barvení lze provést nástřikem nebo ponořením sušených květin do roztoku.

Barvení nástřikem je méně používaná technika, protože cena sprejů je vysoká. Sprej se používá tehdy, když je tedy potřeba obarvit jen menší množství květin. Na trhu se nachází spoustu barevných variant sprejů. Velkou oblibu si například získaly bílé spreje, kterými obarvíte rostliny zdobící svatbu.

Barvení květin pomocí roztoku probíhá podle druhu rostliny buď za tepla, nebo za studena. Vyšší teploty barvicí lázně špatně snášejí například smilky, na teplou lázeň dobře reagují slaměnky. Pokud si nejste jisti, jak si daný druh s konkrétním typem barvy poradí, raději proces nejprve vyzkoušejte na malém množství rostlin.

Zdroj: Ceskestavby.cz, Primainspirace.cz