Čokoládová pěna patří ke klasickým dezertům, které mají své stálé místo i v nejvyšší gastronomii. Podávat ji můžete samotnou, skvěle ladí také s vanilkovou zmrzlinou a ovocem – zejména jahodami, malinami a třešněmi. Při nákupu pamatujte na to, že chuť pěny tvoří čokoláda, proto vybírejte opravdu kvalitní s vysokým obsahem kakaa.
Jak připravuje čokoládovou pěnu šéfkuchař? Podívejte se na video:
Věděli jste, že…
Čokoládu, respektive kakaové boby, spolu s americkým kontinentem poprvé objevil Kryštof Kolumbus, do Evropy ji ale přivezl jiný dobyvatel – Hernán Cortés. Původně se čokoláda podávala pouze ve formě nápoje, který se stal mezi aristokracií doslova módním hitem. Výroba tuhé čokolády v podobě, jakou známe dnes, začala až s vynálezem stroje na lisování kakaové hmoty. První tabulka čokolády spatřila světlo světa v polovině 19. století.
Čokoládová pěna
Čas přípravy: 30 minut
Doba chlazení: 4 hodiny
Ingredience:
- 150 g kvalitní hořké čokolády
- 2 vejce
- 3 lžíce krupicového cukru
- 1 lžíce kakaa
- 2 cl pomerančového likéru
- 200 ml smetany ke šlehání
Příprava:
1) Čokoládu rozlámejte na malé kousky a rozpusťte ve vodní lázni.
2) Ze žloutků a 2 lžic cukru ušlehejte hustý krém. Cukr musí být úplně rozpuštěný. Poté přidejte kakaový prášek a pomerančový likér.
3) Smetanu vyšlehejte dotuha. Z bílků připravte tuhý sníh a přidejte do něj lžíci cukru.
4) Do žloutkového krému opatrně vmíchejte mírně vychladlou rozpuštěnou čokoládu. Poté po částech přidejte sníh a nakonec šlehačku. Míchejte velmi opatrně, aby pěna zůstala jemná a nadýchaná.
5) Pěnu vložte do lednice a nechte zhruba 4 hodiny chladit. Můžete ji chladit v misce a poté při podávání vykrajovat lžící noky, nebo chladit v mističkách nebo skleničkách, v nichž ji budete servírovat. Na ozdobu můžete použít hoblinky čokoládové kůry, strouhanou čokoládu, čerstvé ovoce nebo lístky máty.
Zdroj: www.bbcgoodfood.com, kucharkaprodceru.cz, youtube.com