Každý ročník Dne architektury má nějaká pojítka a hlavní téma. Letos se můžete vydat po stopách architekta Jana Kotěry, na různých místech včetně Prahy, Kutné Hory či Hradce Králové si připomenete výročí 150 let od jeho narození. Hlavním tématem jsou dopravní spojnice a vše, co s nimi souvisí, obdivujte nádražní budovy, současné i zaniklé tratě a také polní či křížové cesty. A ještě vás čeká spousta dalších historických i moderních staveb. Dostat se na místa určení nebude těžké, záleží jen na tom, který z mnoha cílů si vyberete. Dále počítejte s prohlídkami, organizovanými procházkami, řadou výletů na kole nebo se můžete dopravit dokonce i lodí a rovněž vlakem. Součástí programu je navíc řada přednášek, filmových projekcí, výstav a workshopů. Detailní program najdete na webu www.denarchitektury.cz.

Pár tipů pro váhající

Z mnoha akcí zmiňme sérii tipů označených jako Hurá dovnitř! Poutavý slogan nechce nic víc než vás upozornit na možnost dostat se do běžně nepřístupných objektů. Například jde o zimní stadion v Opavě, výzkumnou základnu Archeologického ústavu AV ČR v Mikulčicích, brněnský velodrom a mnohé další. Zmiňované dopravní spojnice vás zavedou třeba na pražský Hlávkův most, v Liberci připravují procházku po zaniklých tramvajových tratích, v Opavě zase zvou do měnírny elektrického proudu, související s provozem místní hromadné dopravy. V Olomouci vás čeká jízda lokálkou zvanou Hanácká střela a v Broumově zase železniční trať Choceň – Broumov a jako přídavek polní cesty.
A protože festival si nechce nechat ujít ani novinky, upozorňuje například na hrad Helfštýn, jehož rekonstrukce dokázala nadčasově propojit historii se současností. V poslední době se často zmiňuje architektonicky oceňovaná stavba Fakulty humanitních studií UK v pražské Libni nebo centrum modulární architektury KOMA Modular ve Vizovicích u Zlína.