Pokud pěstujete astry, chryzantémy, vřesy a další podzimní okrasné rostliny, nabídnou se samy jako základ dekorací. Nemusíte je přitom ihned trhat do vázy, mnohem déle vám vydrží pěkné, když je ponecháte v truhlících a vystavíte venku na dobře viditelném místě. Když je doplníte lucerničkou a několika okrasnými dýněmi, vytvoříte jednoduché, a přitom působivé rustikální podzimní aranžmá.

Nemáte-li k dispozici květiny, můžete vázy naplnit různobarevným suchým listím, případně větvičkami jeřabin či šípkových keřů. Nasbírané kaštany a bukvice lze jen tak vysypat do ozdobné misky a sem tam mezi ně umístit okrasnou dýni nebo svíčku.

Zručnější a trpělivější se mohou pustit do výroby podzimního věnce. Ten může být jen tak svázán z proutí, do kterého se posléze vpletou květiny, listí a větvičky s podzimními plody, druhou možností je pak věnec z koupeného korpusu, k němuž se tavnou pistolí lepí vše, co vám přijde pod ruku: kaštany, ořechové skořápky, větvičky, mašle i třeba knoflíky.

Vydlabaná dýně se nemusí stát jen halloweenským strašákem, ale také vázou pro aranžmá z čerstvých či sušených květin. Vnitřek dýně vyložíme průhlednou fólií a vysteleme květinářskou pěnou, kterou jsme předtím nechali nasáknout vodou. Okraje fólie i pěny zastřihneme, aby nikde nepřesahovaly. Do pěny pak zasazujeme jednotlivé květy, přičemž začínáme těmi největšími a naposledy přidáváme ty drobné.

Desítku jednoduchých podzimních dekorací si můžete prohlédnout ve fotogalerii.