Mít krásnou zahradu dá práci. Často se stane, že se v zimě ohlédnete a zjistíte, že jste se za celý rok prostě nezastavili. Zahrádka vám to nedovolí. Ulehčete si trochu s deseti trvalkami, víceletými rostlinami, které vám vyrostou opakovaně.

Vyzkoušejte mateřídoušku

Nádherně voní a téměř ji nemůžete zničit. Snadno se množí a je velmi odolná proti mrazu i suchu. Další možností je rozchodník, který vydrží dokonce severské mrazy, ale i extrémně vysoké teploty. Kvete celou sezónu, od jara až po první mrazíky. Zajímavou alternativou je i agastache, která má krátké květy různých barev – od oranžových po fialové – a vyrůstá až do výšky jednoho metru.

Chcete něco opravdu výrazného? Pak zkuste krásnoočko

A nádherná je i denivka, která připomíná lilii a postupně tedy dokvétá. Nádherná kvetoucí trvalka je i juka vláknitá, která kvete velkým bílým soukvětím a lehce se množí. Zvážit můžete i typickou českou květinu koniklec, která má nádherný fialový květ a je ideální rostlinou na skalku. Luční květina řebříček s jemnými soukvětími na vaši zahradu také zapadne. Nádherně kvete i trvalka dračík.

Nesmíme zapomenout na sukulenty

Čímž je třeba netřesk střešní, který vydrží sucho i mráz. Nepotřebuje k tomu, aby prosperoval, téměř žádnou půdu, vyroste i na skalách.

www.ireceptar.cz