Každý, kdo letos navštíví Designblok od 6. do 10. října, bude mít štěstí. Právě štěstí je totiž jeho letošním tématem a je jasné, že nebylo zvolené náhodně. Aspoň kapku ho potřebujeme všichni. Když projdete více míst spojených s letošním Designblokem, možná ho budete mít celou fůru. Co a kde vás čeká?

Kam se vydat

Letos se hlavním jevištěm stane, stejně jako vloni, prostor bývalého konventu Gabriel Loci na pražském Smíchově. Sem se nastěhuje výstava Designérie a více než 150 instalací designérů a školních ateliérů v Openstudiu a také značek a výrobců v Superstudiu. Do programu se zapojí i Uměleckoprůmyslové museum na Praze 1, přesněji jeho dvě patra, kde se chystá několik výstav. Například Masters představí špičkové české výrobce (mimo jiné kola Festka, sklo značek Brokis, Preciosa a Rückl, nábytek TON). Další expozice Rodinné stříbro nabídne firmy, které se starají o rodinný poklad (třeba Tkalcovna Kubák, boty Vasky, galerie Křehký). Další patro zaberou designéři – mistři svého řemesla, jmenovitě pak sklář František Jungvirt, šperkaři Janja Prokić a Zdeněk Vacek, módní designérka Denisa Nová a další.

Řada firem a značek předvede svou tvorbu v rámci vlastních prostor, včetně BOMMA Atelieru v Domu Diamant, podolského ateliéru designéra Ondřeje Stáry, showroomu hodinářské značky Bohematic nebo Silky Gangu (originální hedvábné šátky) a mnoha jiných. Znovu se vrací projekt Diploma Selection, pořádaný ve spolupráci s EUNIC Cluster ČR. Jde o přehlídku 30 projektů – diplomových prací studentů věnujících se produktovému a módnímu designu z řady evropských univerzit. Módní přehlídky diplomantů proběhnou v kostele Sacre Coeur, výstavu produktového designu uvidíte v refektáři v Gabriel Loci. Další informace o letošním programu vám upřesní web Designbloku.

Zajímavosti v bodech

  • Součástí designové přehlídky bude také panelová výstava na Kampě, která představí to nejlepší z letošního ročníku, k vidění už od 1. října.
  • Budoucí designérské hvězdy představí rovněž několik našich škol.
  • V Designérii uvidíte hlavní instalaci od designérského dua Herrmann & Coufal.
  • Reflex Stage v hlavním výstavním prostoru slibuje každodenní přednášky a diskuze, vstup zdarma. Například 8. 10. večer se těšte na setkání s návrhářskou ikonou Liběnou Rochovou, později pak na přednášku o interiérových textiliích. A o den později třeba na Trendy v udržitelném designu v našem prostředí.
  • Mnohé expozice v Openstudiu budou prodejní, to nejzajímavější tak pořídíte přímo na místě (nebo v showroomech konkrétních značek a firem v rámci sekce Město).
  • V kostele u Gabriel Loci uvidíte tvorbu současných českých designérů skla.
  • Seznam vystavujících a mapu míst najdete také v mobilní aplikaci Designbloku.
  • Vstupenky se prodávají na takzvané sloty, buď na dobu od 10.00 do 14.59 nebo na dobu od 15.00 do 21.00, cena pro jednu osobu je 350 Kč. Doporučuje se rezervace předem. Na módní přehlídky diplomantů se vstupenky prodávají zvlášť (za 50 až 100 Kč/osoba).