Továrna & historie

I když se vám to zdá možná zvláštní, ve vnitroblocích měšťanských domů Starého Města Pražského se někdy skrývá také kus průmyslové historie. V Bílkově ulici jedno takové svědectví vydává nově rekonstruovaný objekt továrny pocházející z roku 1905. Pohled zvenku nenasvědčuje nic o velkorysé budově továrny, vystavěné v duchu průmyslové secese.

Původně menší objekt dřevozpracovatelské továrny byl v roce 1948 přestavěn, k nejstarší části byly přistavěny nové strojovny, kotelna, brusírna a kancelář. Část nádvoří byla zastřešena dřevěným, nepříliš kvalitně provedeným přístřeškem. Postupem let továrna chátrala, až skoro zmizela úplně. Zůstal jen cihlový komín, dávající tušit, že tady stojí průmyslová stavba. V roce 2005 přišli majitelé studia Design by Donlić architektka Ivana Dombková a Rostislav Černík s nápadem zrekonstruovat prostor.

„Ta továrna měla ohromný potenciál,“ říkají majitelé. Navíc sousedí s jejich showroomem a architektonickým a designovým studiem. „Nejprve bylo třeba rozebrat stávající budovy továrny, repasovat komín, snížit úroveň dvoru, podlahy továrny, vybudovat nový objekt o dvou úrovních. Naším záměrem nebylo bourat, ale co možná nejcitlivěji přebudovat továrnu znovu, a to aniž by ztratila na svém původním romantizujícím duchu,“ říká Ivana Dombková.

„Nová“ továrna zcela zachovává a podtrhuje charakter původní budovy z roku 1905, v interiéru naleznete režné zdivo, ocelové a litinové nosné konstrukce, tovární okna - fasádní i střešní. Celá rekonstrukce je založena na osobité symbióze starého s novým, na dynamice kontrastů materiálových a stylotvorných prvků – sklo, ocel, dřevo, cihly, beton, hře průhledů, povrchů, odrazů a průsvitů. „Cílem je napětí, tajemství… a harmonie. Charakter rekonstrukce podtrhuje vše nádherné a cenné z původního objektu - cihly, ocel, litina, původní nosné,“ říká autorka.

Zavěšeno

Architektonicky je prostor důmyslně řešený na střídajícím se principu „uzemnění“ a „zavěšení“ – část objektu navazuje přímo na obytný dům, další má charakter obrovské „zavěšené“ lávky, zavěšené mezi dvěma hmotami, pod níž je možno projíždět se zásobováním. Objekt má z jedné třetiny prosklenou střechu, nádherné prosvětlení i z obou protilehlých fasád. Jeho vnitřní i vnější charakter tak podtrhuje dojem „zavěšení“. Funkčně touto rekonstrukcí vzniká prostor o celkové výměře 900 metrů čtverečních, jehož náplní je především kvalitní architektura, design, umění, film, nejrůznější přehlídky a reklama. Aktuálně tady fotograf českého původu žijící ve Francii František Zvardon představuje výstavu fotografií „Folie de paysage d’ Alsace“.

-var- Foto: archiv Design by Donlić