Lampy a lustry jsou při zařizování interiéru zpravidla považovány za jakousi třešničku na dortu celého vybavení, patří také k předmětům, kterých si při vstupu všimneme jako prvních. Při výběru buď máme určitou představu, nebo spoléháme na nabídku na trhu, ovšem ani v širokém sortimentu si nemusíme vybrat. V takovém případě je čas poohlédnout se po designové lampě nebo lustru.

Hravé lampy a lustry

Základem osvětlení každé místnosti je stropní svítidlo, které je schopno dostatečně osvětlit celý interiér, designový lustr se pak navíc stává dominantním výtvarným prvkem interiéru. V současné době jsou oblíbené lustry ve tvaru koulí, případně rozvitých květin, vždy s nějakou dekorativní strukturou. Lustry, poskládané z obrazců – jednotlivých malých dílků, jsou v interiéru velmi působivé, ve výsledku vypadají měkce, vytvářejí dojem měkkých koulí z bohatých okvětních lístků. Dále mohou být tyto lustry z plných či dutých vzájemně pospojovaných kroužků různých barev, nejčastěji jde o bílé či kovové odstíny, zlaté tóny jantaru nebo kobaltovou modř.

Dalším důležitým zdrojem světla v interiéru je stojací lampa, která osvítí jen určité části bytu. Umístěna bývá zpravidla v rohu, u křesla či u stěny a podobně. V kurzu jsou v současnosti modely ve stylu art deco, secese a baroka – velmi dekorativní modely s florálními motivy, luxusním evergreenem jsou pak lampy Tiffany. Pokud jde o materiály, stálicí je sklo, stále oblíbenější je pro svou lehkost a variabilitu tvarů plast, dále textil, mezi doplňkové patří papír.

Příjemná novinka – světelné dekorace

Takzvané světelné objekty jsou určeny do moderních interiérů a může jít nejen o modely dokonalé či umírněné nebo v high-tech či retro stylu, patří sem i designově neobvyklé a nekonformní návrhy ze studentských prací. Oblíbené jsou instalace větších skupin drobných svítidel třeba ve tvaru květů, ping-pongových míčků, motýlů a podobně.

V retro stylu najdeme například svítidla s klasickými baňkovitými skleněnými svítidly různých barev, ve tvaru dvourozměrné siluety a jiné, avšak nejde o prosté kopie, ale modifikované původní tvary.

Za výstřelky, které mohou být až na hranici kýče, ale uchovávají si jistou decentnost a je možné je využít cíleně v určitém typu interiéru, jsou již zmíněné studentské práce – obří rozbitá žárovka, lustr z dámských krajkových kalhotek, stojací lampa ve tvaru plamene a podobně.