Svět dětí a vybavení pro interiéry dětských pokojů a heren je specifický svět plný barev a tvarů. Měl by inspirovat, nebýt nudný, odolávat dětským aktivitám a zároveň má svoje specifika z hlediska použití materiálů, výrobních postupů a dalších náležitostí, které musejí výrobky splňovat.

Před několika týdny jsme představili průřez evropskými značkami, které se vybavení pro děti věnují systematicky a nabízejí ucelené kolekce nábytku (přečtěte si související články na konci). Dnes vám představíme několik novinek, které budou mít svoji premiéru na letošním milánském veletrhu. Ten proběhne za dva týdny v Itálii a Tvujdum z něj přinese detailní reportáž věnovanou zajímavým novinkám letošní sezóny. Už v předstihu se nám podařilo získat několik zajímavých návrhů, které jsou určené speciálně pro dětské pokoje…

Pojďte tedy s námi navštívit dětský svět, tentokrát očima finského designéra Oiva Toikka (známý svými drobnými skleněnými ptáčky pro značku iitala) a také Javiera Marriscala, autora známého nejen postavičkou Twipsyho pro Expo 2000 v Hannoveru.

Recyklovatelná vila fantazii meze neklade

Každé dítě chce mít svůj vlastní domeček, bunkr nebo jeskyni. Na to reaguje Javier Marriscal papírovým domkem nazvaným s nadsázkou Villa Julia. Tenhle hravý dětský domeček si děti nejprve složí z papíru, postaví komín, dveře… a pak si ho mohou různými způsoby pomalovat nebo polepit. Stoprocentně recyklovatelný domeček se poté, co děti přestane bavit, prostě vyhodí do sběru a je to.

A co ještě?

Další dvě novinky připravil finský autor Oiva Toikka. Ten navrhl oblou a barevnou plastovou stoličku Dodo a věšák Paradise tree. Postavit ho můžeme třeba před skládací papírový domek Villa Julia.

Všechny tyto kusy obohatí dětskou kolekci Me Too (www.magismetoo.com), kterou před lety vymyslel pan Eugenio Perazza, majitel slavné italské nábytkové firmy Magis, ale zároveň také dědeček. K samostatné kolekci určené jen a jen pro děti ho tehdy inspirovala jeho vnučka. Na začátku byla idea nenavrhovat zmenšené kopie nábytku pro dospělé, ale vytvořit vlastní svět plný barev a hravosti.

Zapomenout nemůžeme ani na dnes již legendárního pejska Puppyho, kterého nově doplňuje kocour Julian právě od Javiera Marriscala, který panu Perazzovi celou kolekci pomáhal rozběhnout.

Nido, My House, Ladrillos a celá řada dalších veselých a funkčních designů pro nejmenší dnes tvoří tuto kolekci.

-var-Foto: Magis