SÁDROKARTONOVÉ DESKY

Základem pro výrobu, jak vyplývá z názvu, je sádra a papír. Jádro mokré sádry se lisuje mezi dva listy kartonu nebo těžké laminátové podložky, poté se suší. Po vysušení se sendvič stane tuhý a dostatečně silný pro použití jako stavební materiál. Do sádrové směsi se přidávají další látky, které ovlivňují výsledné vlastnosti desky. Má izolační vlastnosti, dlouhou životnost, dobře se řeže. Sádrokartonové desky pozitivně regulují vzdušnou vlhkost v místnosti.

SÁDROVLÁKNITÉ DESKY

Desky se vyrábí ze sádry, papírových vláken a minerálních přísad. Homogenní struktura desek dodává stabilitu a odolnost proti mechanickému zatížení. Jde o produkt s vynikajícími mechanickými vlastnostmi, nízkou hmotností, příznivým faktorem difuzního odporu a dobrou zvukovou izolací. Desky mají univerzální použití jako stavební, protipožární desky i jako podlahový dílec.

CEMENTOTŘÍSKOVÉ DESKY

V cementotřískových deskách se slučují výhodné vlastnosti cementu a dřeva. Jsou lehčí než tradiční cementovláknité desky, jejich pevnost a odolnost proti povětrnostním vlivům, mrazu a plísním je řadí před cementoštěpkové nebo sádrokartonové desky.

CEMENTOŠTĚPKOVÉ DESKY

Jsou vyrobeny z dřevité štěpky jehličnatého dřeva, cementu a roztoku vodního skla. Cementoštěpkové desky se používají především v oblasti výstavby rodinných a bytových domů (jako plošné ztužující prvky) a pro výstavbu protihlukových stěn.