Kvítka plná cenných látek

Plané rostliny, vyskytující se na jarních loukách či trávnících, mají spousty vitaminů a minerálů, které by se vašemu dítku mohly hodit. Jde především o výhonky podbělu, listy popence, bršlice kozí nohy, pelyňku černobýlu, mladé výhonky kopřivy dvoudomé, jitrocele, mateřídoušky, jahodníku a dalších. Dobré jsou i kvítky sedmikrásky nebo poupátka pampelišky smetanky... Své kouzlo na jarních tabulích má i fialka. Tato jarní bylinka dobře vypadá, je léčivá a pomáhá při nachlazení, aftech či angíně.

ČTĚTE TAKÉ:

Kde je (ne)sbírat

Pokud se rozhodnete využít přírodní sílu těchto planých rostlinek, držte se těchto zásad: sbírejte je vždy v biologicky čistém prostředí (takže plácek u autobusové zastávky nebude zrovna košer zdrojem, totéž platí i o sídlištích, městských parcích či jiných frekventovaných místech). Ideální místo „lovu“ jsou zahrady, ale i příroda.

Plané rostlinky v kuchyni

Přinesli jste si domů úrodu planých kytiček a nevíte, co s nimi? Jejich kuchyňské použití je jednoduché. Lístky můžete zakomponovat do salátů. Aromatické byliny, jako jsou například popenec, řebříček, pelyněk černobýl nebo mateřídouška, používejte do pokrmů jako čerstvé koření. Z mladých listů kopřiv a bezových výhonků uvařte mrňousovi pročišťovací čaj. Fialka je ideální surovinou do salátů nebo jako dekorace různých moučníků či dezertů. A navíc příjemně chutná. Sedmikrásky jsou zase skvělou přísadou do polévek, ale můžete jimi ozdobit i chlebíčky či pomazánky.

Jarní menu – mladé kopřivové lístky

Lístky kopřivy sbírejte vždy do Velikonoc, aby byly dostatečně čerstvé. Pokud si svou kytičku kopřiv utrhnete do dubna, tak vás nespálí. Mladé kopřivy jsou bohaté na vitamin C, B1, B6 a minerální látky, obzvláště pak železo. Dalším bonusem kopřiv je i obsah chlorofylu, který působí protizánětlivě. Pro malé bručouny a jejich rodiče máme dobrou zprávu: mladé kopřivy obsahují serotonin (zvaný též hormon štěstí), takže se vlastně podílí na lepší náladě.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com