Prázdniny končí a děti se vracejí domů a tedy také do kuchyně. Právě teď je vhodný čas všechno zkontrolovat a postarat se o bezpečnost dětí právě na takovém místě plném nástrah, jako je kuchyně. Při příjezdu domů vidíme, o kolik nejmenší děti povyrostly, protože náhle dosáhnou tam, kam na začátku léta rozhodně nedosáhly. Batolata, která se před prázdninami pohybovala po čtyřech pod stolem, teď najednou stojí a otevírají dvířka kuchyňské linky, dosáhnou na stůl, sporák, do vyšších zásuvek s noži. Větší děti jsou zase po prázdninách nekoncentrované, často jsou zvyklé na prostorné kuchyně venkovských chalup a přechod do stísněnějšího prostoru bytu znamená nebezpečí nejen pro ně, ale i pro parádní porcelánový servis. Nebezpečné předměty Vyplatí se důkladně zjistit, co všechno je opravdu v dosahu dětských rukou a předem odstranit do vyšších sfér nebezpečné věci. To jsou zejména věci dlouhé (s vařečkami děti rády pochodují a mohou si je při náhlém pádu vrazit do krku), špičaté, ostré, malé (nebezpečí polknutí), horké (čajník, pánve, nebezpečí opaření), křehké (sklo, nebezpečí pořezání). Dětem hrozí v kuchyni nejvíce úrazy elektrickým proudem, opařením, polknutím předmětů a také otravy. Pozor je třeba dát i na ostré rohy nábytku a vratké židle. Nebezpečí se nikdy nemůžeme úplně vyhnout, ale musíme si uvědomit, že mu můžeme předcházet a výrazně ho snížit: 1. Odstraněním nebezpečných předmětů z lehce přístupných míst 2. Ukázněností – nenecháváme na okrajích pracovních ploch ostré a horké předměty 3. Zakoupením mnoha chytrých zabezpečovacích pomůcek, které nabízejí firmy vyrábějící kuchyňské doplňky. Kulaté měkké rohy, které se nasunou na rohy stolů, bloky do zásuvek, zámečky na dvířka, plůtky na sporáky… Co dětem nechat na hraní V dosahu v dolních skříňkách můžeme nechat „bezpečné“ tvary a materiály. Bude to většinou nádobí, které dítě může najít a hrát si s ním, aniž by utrpělo nádobí či dítě. Sady plastových misek nebo kelímků si dítě pod naším dozorem může skládat a my je pak bez problémů zase rychle uklidíme. (Hliníkové nádobí neutrpí, ale děti by je neměly cucat, smaltované děti otlučou, nerez prohnou). Jídelní stůl Někdy musí dolů dlouhé přečnívající ubrusy, které nahradí prostírání. Protože malé děti dosáhnou, ale ještě nevidí na stůl, cípy ubrusů je samozřejmě velice lákají. Strhnou ubrus, aby se podívaly, co je na něm. A můžeme pak mluvit o štěstí, pokud na něm nebyla právě konvice vřelého čaje… Na rohy stolů, v jejichž úrovni se ocitly hlavy a spánky dětí, nasadíme ochranné měkké kulaté rohy. Zásuvky Všechny zásuvky s nebezpečným obsahem zabezpečíme blokovacími páčkami; dětem se pak zásuvku nepodaří otevřít. Z nízkých zásuvek ale stejně raději odstraníme věci jako špikovací jehly a podobně. Ostré kuchyňské nože máme v dřevěném boxu na pracovní desce. Pracovní plochy Nikdy nenecháváme na kraji pracovních ploch nože, skleničky a hrnky s horkými nápoji! Děti jsou vždycky rychlejší a dosáhnou výš, než si myslíme. Tyto předměty pokládáme do bezpečné vzdálenosti ke stěně. Rozhodně se vyplatí rozšířit hloubku dolních skříněk na 70 až 80 centimetrů. Horní a dolní skříňky Tady stačí někdy prostá výměna: dolů věci plechové, plastové, dřevěné. Keramické mísy nahoru. Skleněné vitríny Skleníky s prosklenou spodní částí jsou nevhodné a nebezpečné. Malé děti do nich mohou spadnout, protože jsou nejisté v chůzi a starší, protože se honí. Půjčete je příbuzným, než děti odrostou. Vhodnější jsou zavěšené skleněné skříňky, ty mohou přijít k úhoně jen po eventuálním zásahu míčem. Varné centrum Na starodávné plotně se hrnce jednoduše odstavily z dosahu dětí a přisunuly směrem ke zdi. Sporáky jsou pro děti nebezpečnější, přestože jsou vyšší než staré plotny; děti lákají hrnce postavené na předních plotýnkách, varných desek nebo hořácích. Plynový sporák má ještě navíc vratké mřížky, na kterých hrnce stojí. Pokud jsou doma děti, používáme jen zadní hořáky. Přední stranu sporáku můžeme navíc ohradit praktickým nízkým nerez plůtkem, přes který dítě nedosáhne a nemůže na sebe hrnce strhnout. Lednička Těžko zabráníme tomu, aby nejmenší děti neasistovaly každému otevření ledničky. V nestřeženém okamžiku se pak snaží třeba prokousnout víčko jogurtu nebo seberou neomyté ovoce. Dbáme obecných zásad uchovávání potravin: skladujeme je zabalené, zakryté a správně oddělené. Spíž Děti dosáhnou na kliku a zkoumají spíž, kde mohou dojít úhony hlavně sklenice, kompoty. Sypké potraviny dobře uzavřeme v dózách. Okno Platí to, co platí pro okna všude v bytě – máme je zabezpečené, aby na ně děti nevylezly! Pozor na stoličky přistavené k oknu. Podlaha Při běžném provozu v kuchyni hrozí kdykoliv uklouznutí nejen dětem, ale i nám. Pár kapkám vody na zemi se ovšem neubráníme. Zařizujeme-li nově kuchyni, volíme vhodnou protismykovou úpravu podlahy. Pozor na mikroten V kuchyňských zásuvkách nebo v různých zásobnících se často skladuje množství mikrotenových tašek různých velikostí. Dodržujeme to, co je napsáno na každé z nich: „skladujte mimo dosah dětí, nebezpečí udušení!“ Sklo a porcelán Přemístíme do bezpečné zóny a snažíme se ho nezapomínat po použití na stole nebo pracovní ploše, ale hned ho uklízíme. Pokud takto zkontrolujeme všechna zmíněná kuchyňská pracoviště, uděláme pro své děti hodně. Pak už jen kuchyňské vybavení postupně přizpůsobujeme tomu, jak děti rostou a kontrolují čím dál větší prostor. -ag-