Mezinárodní den dětí se slaví od roku 1950, což svádí k domněnce, že jde o komunistickou „vymoženost“. Realita je však jiná. Větším dětem byste hlavní důvod jejich svátku měli vysvětlit a všem bez ohledu na věk věnovat něco, co je potěší.

Třeba kuželky Mölkky, ty může hrát celá rodina kdekoliv venku, kde je trochu místa:

Zdroj: Youtube

Nejdříve trochu smutně: proč mají děti svůj svátek

Speciální den na ochranu všech dětí vyhlásila Mezinárodní demokratická federace žen společně s dalšími organizacemi v roce 1949, slavit se začal o rok později. To je ten nám dobře známý Mezinárodní den dětí či jen Den dětí. Hlavním důvodem nebyla žádná propaganda, ale masové zabíjení žen a dětí během 2. světové války. Bohužel naše země zde sehrála velkou motivační roli, stačí připomenout vyhlazení Lidic. Nicméně už ve 20. letech minulého století přišly některé země jako například Turecko s myšlenkou věnovat dětem jeden den. A naopak později OSN iniciovala Světový den dětí, ale kdo z nás si vzpomene, že je 20. listopadu?

Ale setkáte se i s jinými daty, kdy mají děti svůj svátek. Přesto najdeme jedno pojítko: smysl oslav, ten je na celém světě stejný. Udělat dětem radost a současně upozornit na to, že i v 21. století existuje dětská práce a některé děti žijí v opravdu příšerných podmínkách.

A teď vesele: které hračky a hry nezklamou

Pro děvčátka panenka, pro chlapce auto, tím nic nezkazíte. Ale i panenka může být chytrá a autíčko kreativní, ať už je na dálkové ovládaní, nebo jako pohon využívá dětské prsty. Vedle nešlápnete ani s oblíbenými puzzle (procvičují paměť) nebo stavebnicemi (trénink jemné motoriky a koordinace ruce-oči). Osvědčené plyšáky může nahradit zvířátko z textilu (zde hlavně pozor na textilie, měly by splňovat Öko-Tex/Oeko-Tex Standard 100 1. třídy, což je vhodné i pro kojence). Velký návrat slaví také dřevěné hračky stejně jako nafukovací.

Pokud už máte doma tak akorát slizu, vyměňte ho za tekutý písek nebo zůstaňte u klasické modelíny. Nezklamete ani s kreativní sadou, jen ji vybírejte s ohledem na věk dítěte, a zábavnou hrou, do které se také zapojíte. A máte-li prostornou terasu nebo zahradu, přidejte ještě trampolínu, skluzavku či jinou venkovní radost.

Zdroj: tichezpravy.cz a obchody s hračkami a hrami