Do našeho těla se skrz stravu, dech a další cesty dostane mnoho škodlivin. Možná byste se až divili kolik. Proto je vhodné nepodceňovat detoxy a jednou za čas si nějaký naordinovat. Vyčištění těla vám dodá energii, pomůže překonat jarní únavu a posílíte třeba i imunitu.

Magické účinky rýže znali už staří Číňané

Efektivně, rychle, levně. Rýže je dobře dostupná surovina, kterou má skoro každý z nás doma. A pokud ne, není problém ji koupit snad v kterémkoli obchodě.

Rýže obsahuje hodně bílkovin a nenasycených mastných kyselin. Je bohatá na vitaminy B1, B2, B3, E. Najdete v ní stopy draslíku, fosforu, zinku, hořčíku, vápníku, vlákniny. Také v sobě skrývá velké množství kyseliny glukuronové, která podporuje správnou činnost střev.

Nevyhovuje vám rýže? Detoxů je mnoho druhů. Zkuste třeba tento:

Jak na detox?

Na detox se nejčastěji používá rýže celozrnná neboli hnědá či natural. Můžete zvolit loupanou či neloupanou variantu. Tato rýže není po sklizni už nijak ošetřována a chemicky dolaďována, dokáže tedy z vašeho těla stáhnout opravdu velké množství škodlivin.

Klasický detox trvá tři dny, pokud jste zkušenější, můžete zvolit i týdenní očistu, případně si ji i zkrátit. Užitečný bude určitě i jeden den.

Pokud zvolíte zlatou střední cestu, a tedy detox třídenní, stačí vám skutečně jen rýže. Postupujte následovně. Namočte dostatečné množství rýže, vždy ji uvařte, ideálně bez soli a podávejte. Pokud vám takto uvařená rýže nechutná a opravdu ji nedokážete pozřít, ochuťte ji trochou kokosové oleje. Až půst skončí, dodržujte ještě dva dny lehčí stravu a poslouchejte své tělo, ať ho nevystavíte zbytečnému šoku.