Malé děti si dnes činí nárok na oslavy, zrovna jako jejich rodiče. Většinou ale narozeniny spolužáků ze školky musejí odpracovat matky, které se pak domů vracejí se svými ratolestmi naprosto uondané. A hostitelka zůstává doma uprostřed spouště, kterou ji z naklizeného bytu vytvořily rozjívené děti.

Jen žádné tajnosti

Pokud pořádáte dětskou oslavu, zcela jasně definujte pozvání. Kdo slaví kolikáté narozeniny, svátek nebo snad úspěšné zakončení prvního semestru hry na piano. Možná máte doma dvě děti, které jsou sice od sebe dva roky, ale také mají narozeniny jen dva dny po sobě, a slavíte proto oboje narozeniny dohromady. Hosté musí mít jasno, aby se nedostali do nepříjemné situace, když by přinesli jen jeden dárek, ačkoli oslavenci jsou dva. I když se potkáváte ve školce každý den u tepláčků, klidně vytvořte pozvánku. Důležité informace, jako jsou den a hodina konání, tak nezapadnou mezi těmi nedůležitými.

ČTĚTE TAKÉ:

Dobře se připravte

Dětská party se trochu podobá vojenskému nájezdu. Ukliďte všechno, co se nemá cizím dětem dostat do rukou. Klidně zamkněte svoji ložnici, pokud nechcete, aby pozvané maminky viděly, jak vysoké máte hory nevyžehleného prádla. Získáte tak duševní volnost a pohodu, kterou budete moci věnovat svým malým i velkým hostům. V prostoru, který jste obětovala, se budete pohybovat nonšalantně a bez stresu.

A co pohoštění?

V USA mají jasno. Jdou do obchodu a koupí dort podle počtu pozvaných osob. U nás existují stejné možnosti, jen je tak masově nevyužíváme. Velikost a druh dortu hodně záleží na stáří děcka. Ta malá většinou nemají ráda krémové dorty, a navíc je neumějí jíst. Postačí jim tedy jednouchý piškotový dort, který vám příliš neznečistí obývák. Starší děti mají již vytříbené chutě a často vyžadují právě jeden konkrétní druh dortu. Možná jste ho pekla loni a předloni, ale přesto byste měla jejich přání vyhovět. Toto období trvá poměrně krátce a je třeba si je řádné užít. Nějakými „náctými“ narozeninami dětské party navždy končí a my možná budeme pozváni na oslavu narozenin našich potomků znovu až za čtvrt století.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com