Specifickou součástí dětského pokoje je postýlka. V případě povlečení se od pestrých a křiklavých barev ustupuje, volí se spíš tlumenější tóny, které uklidňují a napomáhají k nerušenému spánku. „Například česká návrhářka bytového textilu Dagmar Nováková se ve své kolekci Elephant nevyhýbá ani módní šedé barvě, kterou kombinuje s jemnými tóny zelené nebo pro holčičky zelenkavé s růžovou. Použitím jednoduchých tvarů, proužků a puntíků vzniká nadčasový elegantní design určený do současných interiérů, který zároveň zútulní a rozzáří pokoj těch nejmenších,“ říká Helena Tomášová, odbornice na bytový design z české textilky Veba.

Vkusný design dětského povlečení musí jít ruku v ruce s kvalitními a zdravotně testovanými materiály. Na nepříjemný, drsný nebo umělý materiál bude dítě reagovat - hned od narození vnímá, že ho peřinka kouše nebo mu nevoní. S umělými materiály se navíc zvyšuje riziko vzniku vyrážky a ekzému. „Důležitý je pro vás výrobce, ne prodejce,“ připomíná Tomášová. „Kvalitní přízi, a především použití zdravotně nezávadných barev, by vám měli garantovat renomovaní výrobci. Dobrým vodítkem je například evropský certifikát OekoTex, který zaručuje vhodnost výrobků pro děti do tří let.“

Kromě materiálu je třeba hledět také na způsob zapínání. Vhodné je zapínání zakládací nebo zip bez háčku (tzv. skrytý zip), u něhož nemůže dojít k náhodnému uvolnění. Uvolněný háček klasického zipu nebo knoflíky by mohlo miminko spolknout, pro dětské povlečení se proto nedoporučují.