Spaní a krmení patří mezi nejoblíbenější činnosti každého lidského mláděte, když přijde na tento svět. Nejvíce času proto stráví v postýlce a posléze i v dětské židličce. Při pořizování tohoto vybavení máme dvě možnosti – buď můžeme využít „poděděnou“ postýlku či židličku po nás samých či po jiném členu naší rodiny – obvykle jde o kvalitní kusy ze dřeva či z kovu, které můžeme v případě potřeby opravit a dále je používat. Nebo se rozhodneme dítěti pořídit tyto části nábytku nové, pak bychom se ale měli vyvarovat nejlevnějších typů, neboť nemusí být kvalitně provedené a současně nemáme jistotu, že odpovídají všem zdravotním i bezpečnostním požadavkům. Na druhé straně ale neplatí, že nejdražší znamená nejlepší, u známých firem platíme také značku a podobně. Při nákupu nové židličky či postýlky pro dítě řešíme v první řadě otázku materiálu – v dnešní době volíme obvykle mezi dřevem a plastem. V druhé řadě pak máme také určitou představu o konstrukci a funkci daného typu.

Dětské multifunkční židličky

Ke klasickým a stále velmi oblíbeným židličkám patří dřevěná vysoká židlička, kterou lze snadno přestavět na nízkou, spojenou s malým stolečkem, u něhož může dítě nejen jíst, ale i hrát si a podobně. Její předností je materiál, dřevo je přírodní, příjemné na omak i pro oko, vybírat můžeme z variant s pultíkem nebo bez něho, druhou jmenovanou je tedy nutné přistavit ke stolu. Větší možnosti jak v konstrukci, tak v materiálech a provedení skýtají plastové židličky. Vybírat bychom měli vždy raději židličku komfortnější, dítě v ní bude trávit dost času. Tedy s širokým a pohodlným sedákem, vysokou opěrkou, polohovací, do níž lze uložit i půlroční dítě, které ještě samo nesedí. K vybavení patří bezpečnostní pásy, které je možné nastavit podle velikosti dítěte, snímatelné omyvatelné polstrování je zhotoveno z kvalitních materiálů, odnímatelný je i pultík, každou část stoličky je možné dobře vyčistit. Pultík může být rovný s prohlubní pro hrnek, případně v něm mohou být poskládány hračky – v tomto případě ale musíme počítat s častějším čistěním, do mezer mohou padat drobínky a podobně. Výhodou pro snadnější manipulaci je bezesporu židlička s kolečky, ta bývají pouze na jedné straně, nemůže se tedy stát, že by židlička samovolně pojížděla. Zvláště v menším bytě oceníme skládací židličku, která zabere méně místa. Kvalita zde výrazně závisí na výrobci, druhu plastu i dalších použitých materiálech, i na provedení, a je často patrná již na první pohled. Vzhledem k tomu, že s židličkou budeme možná často manipulovat, je třeba vybírat opravdu s rozmyslem. Pro víkendové pobyty či jako provizorní řešení můžeme využít závěsné sedátko, které se zahákne za desku stolu. Je ale pro dítě méně pohodlné, ani bezpečnost není optimální, jako jedinou možnost ji tedy nelze doporučit.

Postýlky pro batolátka

I u dětských postýlek platí dvojnásob požadavky na bezpečnost, zdravotní nezávadnost, a také bytelnost. Miminko či batole tráví v postýlce většinu svého času, později může sloužit i jako ohrádka. Postýlka musí mít všechny hrany oblé, aby nedošlo ke zranění dítěte, přesně je také daná vzdálenost mezi postranicemi, neměla by být menší než 2,5 cm, aby mezi nimi neuvízla dětská ručka nebo nožka, a současně nesmí přesáhnout 7,5 cm, to aby tam dítě neprostrčilo hlavičku. Posuvná postranice je dostatečně zajištěna proti snadnému uvolnění. Pevnost postýlky musí být taková, aby se konstrukce neuvolnila ani v době, kdy dítě začíná sedět a chodit. Na trhu jsou také postýlky různých velikostí, obecně lze doporučit spíše prostornější postýlku s posuvnou postranicí, kolečky a polohovacím slamníčkem, která může sloužit delší dobu. Případně vybrat model, který lze později přestavět na dětskou válendu.

Pokud jde o zdravotní nezávadnost, musí být pro povrchovou úpravu dětského nábytku použit nezávadný lak bez formaldehydu a těžkých kovů. U nových výrobků je to dáno normou, v případě, že renovujeme nábytek sami, vybíráme také kvalitní a nezávadné laky, jichž je v obchodech dostatečná nabídka v nejrůznějších odstínech. Matraci na spaní pro sebe vybíráme většinou velmi pečlivě, i pro dítě uděláme totéž. Dětská matrace má obvykle rozměr 120 x 60 cm. Můžeme volit mezi molitanovou – měkčí, která je vhodná spíše pouze pro novorozence, ovšem molitan není vhodný pro alergiky, takže je lepší vybrat matraci ze speciální PUR pěny, nebo sendvičovou, která má uprostřed tuhou vložku, obloženou měkkým materiálem. Vložka může být z kokosového vlákna, PUR drti a podobně, měkké vrstvy pak z netkané textilie, přírodních vláken či z měkčené PUR pěny. Dnes jsou také velmi často využívané praktické a v mnoha ohledech oblíbené cestovní postýlky. Jsou lehké, skladné, dobře se s nimi manipuluje, jsou již i cenově dostupné. Takovou postýlku oceníme především v případě, že často cestujeme například k prarodičům nebo na chatu a nemáme tam druhou stabilní postýlku, případně na dovolené. Postýlka je výhodná také tehdy, když dítě špatně snáší jiné než domácí prostředí, tato postýlka je jeho svět, který zná a v němž se cítí bezpečně, lépe pak usíná.

-Dana D. Daňková-

Foto: www.profimedia.cz, Bybodesign.se