S růžovou opatrně

Přestože barvy v dětském pokoji by měly být hlavně pestré a jasné, protože děti nejdříve vnímají právě je, v případě barvy růžové, kterou dívky milují leckdy celý život, bychom měli být střídmější.

Růžová má totiž ze všech barev nejblíže ke kýčovitosti, a je tedy důležité ji správně zkombinovat. Syté odstíny růžové zjemní světlé barvy (nejlépe bílá) a přírodní textilní materiály. Stejně příjemně působí také použití několika odstínů růžové, které by ale měly vzájemně ladit.

Kombinujte

Mnozí interiéroví designéři dnes tvrdí, že by v dětském pokojíčku měla být zastoupena každá barva spektra bez ohledu na to, zda jde o holčičí, nebo klučičí zázemí. Nebojte se tedy kupovat doplňky v jiných barvách, než je ta, která v pokoji převažuje.

Vyvarujte se hnědé!

Tmavé barvy, kterým je lepší se vyhýbat (tmavě modrá, hnědá, šedá, černá), se mohou objevit v nepatrném množství, např. na hračkách, hrnečcích, lampičkách apod.

Protože barvy působí na děti velmi intenzivně, ideální je barevně rozdělit jednotlivé sekce v pokoji podle využití. U místa na spaní použijte uklidňující jemné pastelové barvy (např. zelenou), u psacího stolu barvy, které podporují soustředění (např. žlutou), a koutek na hraní prosvětlete pestrými barvami dodávajícími energii (např. červenou).

V čem je rozdíl?

Na rozdíl od zasněných princezen jsou kluci živější a rychle se specializují na koníčky, sport nebo práci s počítačem. Na praktickou stránku věci tedy kladou přirozeně větší důraz, a tomu můžeme už v předškolním věku začít přizpůsobovat i jejich životní prostor.

Nepodceňujte světlo

Zvláštní pozornost je nutné věnovat osvětlení pokoje. Centrální stropní osvětlení slouží výhradně k orientaci v prostoru. Při školní práci, čtení nebo hře je nutné použít speciální osvětlení.

Volte s rozvahou

Na psací stůl je vhodná lampa s nastavitelným ramenem a neprůhledným stínidlem, která by měla být pod úrovní očí, přičemž světlo musí dopadat pouze na pracovní plochu v co nejširším záběru a rozptýleně tak, aby neoslňovalo. Aby byl stůl dostatečně osvětlen i přes den, je nutné ho umístit v blízkosti okna a natočit ho buď proti oknu, nebo tak, aby si píšící dítě rukou nestínilo, tj. pravákovi musí jít světlo zleva, a levákovi naopak zprava.

Jakou lampu?

Místo na hraní by měla osvětlovat nastavitelná velká stojací lampa. Důležité je také osvětlení u postele pro čtení před spaním, které lze umístit na stěnu za postel nebo na noční stolek. Nejvhodnější je opět využít osvětlení s výkyvným ramenem.

-das-Foto: archiv, www.nábytek-megastor.cz, www.stardeco.cz, www.profimedia.cz, www.italsky-nabytek.cz