Péče o terasy, balkóny a okenní truhlíky

V červnu už můžete bez obav letnit většinu pokojových květin, jakými jsou azalky, kamélie, klívie, fíkusy, palmy, protože již nehrozí nebezpečí přízemních mrazíků. Ven jsme po patnáctém květnu také vystěhovali všechny přezimované balkónovky, jako jsou fuchsie, pelargónie, durmany či oleandry. Nezapomínáme na pravidelnou zálivku (nejen za slunečných dní, i případný vítr vysušuje obsah květináčů) a jednou týdně přihnojujeme (zpočátku hnojivy podporujícími vegetativní růst, např. Kristalon start, později hnojivy na květ, např. Kristalon květ a plod).

Kontrolujeme výskyt případných škůdců či chorob a včas zasahujeme. Víte, že některé rostliny působí jako přírodní repelent? Jsou to například molice – Plectranthus nebo vonné muškáty Pelargonium graveolens nebo Pelargonium odoratissimum. Mohou udělat přirozenou clonu proti nepříjemnému letnímu hmyzu i proti živočišným škůdcům vašich květin.

Podporujeme přirozenou biologickou ochranu

Bohatě kvetoucí zahradu velmi rád vyhledává hmyz. Mnohé druhy působí jako přirození nepřátelé mšic – např. slunéčka sedmitečná nebo lumci. Užiteční jsou ale i ptáci, kteří likvidují některé zástupce brouků – např. sýkorky, špačci, rehkové. Jejich pobyt jim zpříjemníme pítky umístěnými v bezpečné výšce (ochrana před predátory), případně hnízdními budkami. Zapomenout nesmíme ani na obojživelníky a plazy, ještěrky a žáby nebo ježky.

Péče o růže

Nezapomínáme na půdní vláhu a během přísušků zaléváme (nejméně jednou týdně). Zaléváme ráno nebo dopoledne, aby do večera listy spolehlivě oschly, a nedaly jsme tak šanci mnoha houbovým chorobám růží. Mladé růže vždy vyžadují častější zálivku než starší! Kromě zálivky přihnojujeme speciálními hnojivy na růže (Agrabiomin, Rosarex). Odstřiháváme odkvetlé květy až k pětičetným listům. Provádíme ochranu proti houbovým chorobám (přípravky Baycor 25 WP, Champion 50 WP) a ochranu proti savým škůdcům, zejména mšicím (přípravky Decis, Mospilan), a proti pilatkám.

Řízkujeme okrasné keře

Červen je ideálním obdobím k odběru bylinných řízků u některých dřevin, např. rododendronů, azalek, brslenů, tavolníků, plaménků, zlatice, zimolezu, svídy, trojpuku, zákuly, vrby, pnoucích hortenzií aj. Řízky odebíráme dopoledne, v délce 5 – 8 cm, ze spodní třetiny odstraníme listy, tvorbu kořenů můžeme podpořit použitím stimulátoru zakořeňování, do kterého řízek ponoříme. Poté si vytvoříme pikýrovacím kolíkem nebo tužkou díru, do které řízek zapíchneme tak, aby nedošlo k setření práškového stimulátoru. Zajistíme vysokou vzdušnou vlhkost.

Trvalky kvetoucí v létě

Od května nám kvetou orlíčky, dále řebříčky, krásnoočka, ostrožky, kokardy, šátery, lupiny, pivoňky, plaménky aj. Pravidelně odstraňujeme odkvetlá květenství, u některých provedeme po odkvětu silný sestřih, čímž podpoříme opakované vykvetení, např. u ostrožek. Nezapomínáme likvidovat plevele, které s našimi trvalkami soupeří o vodu, živiny i prostor. Těžkým květům, případně stonkům poskytneme pevnou oporu. Pravidelně přihnojujeme a provádíme ochranu proti chorobám a škůdcům.

Tvarujeme živý plot

Řez soustředíme do dvou hlavních období, a to června a srpna. Nejprve sestřihneme vodorovně vrchní stranu. Na obou podélných stranách napneme ve stejné výšce provázek. Postranní stěny stříháme odzdola nahoru tak, aby na každý metr výšky plot ustupoval o 5 – 10 cm. Pokud toto pravidlo nedodržíte, bude mít spodní patro plotu nedostatek světla a bude prosychat.

Červen – čas jahod

Jahody nejen sklízíme, ale chráníme je před invazí plžů. Protože se jahody řadí k ovoci s nejvyšším obsahem vody, musíme jim tuto vodu také dodat doplňkovou zálivkou.

Provádíme řez ořešáku královského. U jabloní a hrušní provádíme ochranu proti živočišným škůdcům a chorobám. Vinnou révu ošetříme proti padlí révovému a plísni révové (přípravky Quadris a IQ Crystal).

Titulní foto: Thinkstockphotos.com