Kde, kam a jak?

Vybíráte digestoř poprvé a nemáte ani tušení, co vše by měla umět? Poradíme vám, jak na to. V první řadě byste měli umět odpovědět na tři jednoduché otázky. Jak velká je vaše kuchyně, jaké jsou ve vašem bytě možnosti odtahu a v neposlední řadě také jaká je či bude podoba vaší kuchyně, tedy umístění varné desky.

Dovnitř, nebo ven?

Prvním mezníkem při výběru je způsob odvedení vzduchu z vašeho domova a rozdělení odsavačů par dle možností jejich odtahu. Buď je můžete napojit přímo na komín, či vyvést přes zeď ven. Pokud ovšem ve vašem bytě nemáte ani jednu z těchto možností, budete muset zvolit digestoř s recirkulací vzduchu, které se říká také filtrační.

Dominanta, nebo nenápadný společník?

Pokud známe způsob odtahu, měli bychom se řídit umístěním varné desky či sporáku. V prostorných kuchyních najdou své uplatnění zejména komínové odsavače či odsavače nad kuchyňským ostrůvkem. Tyto designové perly mezi digestořemi mají vysoký výkon, zabírají však také více místa a jejich napojení na komín je nezbytností.

  • TIP: Krásné designové digestoře s posledními technologickými vychytávkami najdete u značky Gorenje.

Ani malé kuchyně nepřijdou zkrátka. Klasické podstavné odsavače, které se umisťují pod skříňky nebo volně nad sporáky, patří právě sem. A ani designově nejsou pozadu. Horkou novinkou jsou odsavače par se šterbinovým odsáváním. Šikmý tvar digestoře a šterbinové provedení podporují výkon sání. Navíc se díky tomuto ergonomickému řešení už nemusíte obávat, že se při vaření uhodíte do hlavy.

Pokud naopak toužíte po digestoři téměř neviditelné, poohlédněte se po vestavěných výsuvných odsavačích par. Ty umožňují sací panel vysunout jen při vaření a pak zase elegantně schovat.

Výkonný pomocník a lehká matematika

Proč je důležité znát velikost vaší kuchyně? Jde o výkon. Odsavač par by totiž měl být schopný během hodiny vyměnit vzduch v místnosti přibližně 6 až 10krát. Objem vaší místnosti si snadno spočítáte vynásobením délky, šířky a výšky místnosti. Výsledek vynásobte nejdříve šesti a poté deseti. Čísla, která vám vyjdou, určují rozmezí vhodné výkonnosti vaší digestoře v metrech krychlových za hodinu.

Příjemný vzhled i vystupování

Nemusíte se bát, že nároky na vaši novou digestoř jsou nepřiměřené. Vysoký výkon, nízká hlučnost, jednoduché ovládání a snadné čistění jsou u předních výrobců samozřejmostí. Naopak si ještě můžete vybírat z množství speciálních funkcí. Dnes umí některé digestoře například nasávat páry nad celou varnou plochou, čímž se výrazně snižuje jejich hlučnost. Filtry z polyuretanové pěny dokážou zase odstranit až 98 % všech tuků a jiných nečistot. Nebo si můžete pořídit odsavač par s automatickým rozpoznáváním kvality vzduchu. Digestoř se bude sama zapínat a regulovat dle potřeby. Mile překvapeni budete také z kouzelného tlačítka, kterým zapnete okamžitý maximální výkon odsátí při velkém vaření. Halogenové osvětlení a filtry, které snadno umyjete pod tekoucí vodou, také stojí za zmínku.

Posledním krokem, který vás čeká, je už jen radost výběru z mnoha variant materiálů i barevných provedení. Dnes už naštěstí nemusíte volit mezi pěkným vzhledem a kvalitou vyhovující vašim vysokým požadavkům. Najdete vše společně.