Loňský rekordní zájem o hypotéky se odrazil ve výrazném nárůstu bytů získaných pomocí hypotečního úvěru se státní finanční podporou. Loni totiž touto formou bylo pořízeno 7161 bytů, zatímco o rok dříve 4765 bytů, vyplývá z údajů ministerstva pro místní rozvoj. Od počátku hypotečního úvěrování v České republice tak bylo pomocí hypotéky se státní finanční podporou pořízeno téměř 20 tisíc bytů.

Celkový objem hypotečních úvěrů se státní podporou dosáhl loni přes 10,1 miliardy korun, o rok dříve to bylo 5,6 miliardy. Od počátku činnosti hypotečních bank dosáhl celkový objem 23,2 miliardy korun.

Již tradičně vzniklo nejvíce nových bytů v období mezi dubnem a srpnem. Loni tento fakt ještě zdůraznilo zlevnění hypoték, které Česká spořitelna odstartovala právě na jaře. Průměrná výše hypotečního úvěrů se státní podporou dosáhla loni zhruba 1,1 miliónu korun.

Státní podpora hypotečních úvěrů od letošního 1. února klesla z dosavadních dvou na jedno procento. Výše státní podpory je vázána na průměrnou úrokovou sazbu podporovaných úvěrů v předchozím roce. Kvůli konkurenčnímu boji mezi bankami a poklesu úrokových sazeb ČNB loni tato sazba klesla pod osm procent. V takovém případě klesá státní podpora na jedno procento.

Stát poskytuje podporu při využití hypotéky na vznik nové bytové jednotky. Na rekonstrukce ani na koupi starších bytů se podpora neposkytuje.

Ekonomové ani hypoteční banky však nepředpokládají, že by pokles státní podpory měl způsobit menší zájem o úvěry, protože lze očekávat další pokles úrokových sazeb hypoték.

Od roku 1996 úrokové sazby hypoték poklesly z tehdejších 13,4 procenta těsně pod osm procent na konci loňského roku. -čtk-