Teplo podporuje útulnost a pohled do ohně uklidňuje, v tom je krb jedinečný. Ovšem hezky vypadá také falešná krbová římsa, na niž postavíte svíčky, klidně i v LED provedení. Možná vás překvapí, že její výroba není nijak složitá, zvládnou ji rovněž čtenářky našeho webu.

Materiál a pomůcky: 3 nástěnné police (100 x 4 x 24 cm), 4 nástěnné regály (38 x 23 x 16 cm), deska (113 x 31 cm), štuková nebo dekorační lišta z pěnového polystyrenu, montážní lepidlo, tmel, akrylová barva, špachtle, štětec nebo malířský váleček, pila, igelit na podlahu

Postup: Pokud doma nemáte dílnu a budete pracovat v obýváku nebo kuchyni, na podlahu rozložte velký igelit nebo vrstvy papíru, abyste ji a okolí nezašpinili.

  • Stavbu římsy začněte základnou, kterou tvoří nástěnná police s rozměry 100 x 4 x 24 cm. Na ni ze stran přilepte 4 nástěnné regály s rozměry 38 x 23 x 16 cm. Dbejte na to, aby uzavřené zadní stěny polic směřovaly k sobě. Vnější část krbu tak později využijete jako knihovničku nebo police na dekorace. Montážní lepidlo se snadno nanáší a pomocí špachtle ho lze rozetřít i na větší plochu.
  • Až budou nástěnné regály pevně držet na svých místech, vytvořte horní část falešné římsy. Použijte dvě nástěnné police se stejnými rozměry jako má základna, které opět přilepíte.
  • Po zaschnutí lepidla si připravte polystyren. Řezání pomocí pokosové pily je trochu složité, protože musíte pracovat pečlivě, aby úhly do sebe přesně zapadly. Než začnete řezat, znovu vše zkontrolujte a případně si úhly naznačte tužkou.
  • Až budete mít 3 odpovídající díly (dlouhý kus zepředu a krátké po bocích), přidržte si je u krbu a změřte, jak velká by měla být poslední, vrchní deska krbu. Musí přesně sedět, v našem případě jde o rozměry 113 x 31 cm.
  • Nyní tuto desku přilepte, nakonec přilepte 3 díly dekorační lišty. Nechte dobře zaschnout.
  • Spoje vyhlaďte tmelem.
  • Potom krb natřete akrylovou barvou. My jsme zvolili neutrální bílou, ale pokud se do vašeho bytu hodí jiná, klidně ji použijte. Až barva dobře zaschne, můžete krb postavit do obýváku.

Zdroj: Möbelix