Na voskovaném ubrousku je bezvadné, že díky němu ušetříte pár korun (každá se počítá), jídlo v něm uložené bude déle čerstvé (konec okoralým chlebům), vejde se do něj i „neplacatá“ dobrota (ubrousek snadno vytvarujete) a vydrží i několik měsíců. A když ho poškrábete či jinak poškodíte vrstvu vosku, snadno ji obnovíte. Tak jdeme na to!

Co budete potřebovat: čistou bavlněnou látku, včelí vosk, jojobový olej, nůžky, žehličku, měkkou podložku (například osušku), pečicí papír, štětec

Jak na to: Sami si zvolte velikost, kterou nejlépe využijete. My vám ukazujeme výrobu voskovaného ubrousku o rozměrech 45 x 45 cm. Pro jeho vystřižení nejlépe poslouží nůžky se zvlněným ostřím, abyste se vyhnuli roztřepeným koncům.

  • V hrnci uvařte vodu, do něj vložte varnou nádobu, v níž rozpustíte včelí vosk s několika kapkami jojobového oleje.
  • Na stůl položte něco měkčího, třeba osušku, na ni přidejte papír na pečení. A až na něj rozložte budoucí bavlněný ubrousek, který potřete rozehřátou směsí. Pracujte od středu ke krajům, pečlivě, aby vosku bylo všude stejně.
  • Potom na ubrousek položte druhou vrstvu pečicího papíru a zažehlete žehličkou zahřátou na nejvyšší stupeň. Ale někdo jiný zase dává bavlněnou látku s voskovanou vrstvou do trouby, "zapeče" ji jako koláč, jen použije nižší teplotu asi 100 °C (případně 75 °C) a vytáhne ji asi po 2 minutách (případně 5 až 10 minutách).
  • Odstraňte pečicí papír, hned popadněte ubrousek za rohy a mávejte s ním, vosk schne rychlostí blesku.
  • Kdyby vám vosk ukápl na osušku, dejte na ni savý papír a přežehlete (vosk se vsaje do papíru). A půjde-li o více kapek, pak osušku či jinou měkkou podložku svěřte na noc mrazničce, druhý den ztvrdlý vosk vydrolte.

Tohle nepřehlédněte

Voskované ubrousky bezvadně poslouží hlavně na rohlíky, chleba, buchty a jiné sladkosti, na ovoce, zeleninu, polotvrdé až tvrdé sýry, šunku, trvanlivé salámy, uvařená vajíčka... Nedoporučuje se do nich balit syrové maso a pak vše, co lepí (třeba měkké sýry). A když se ubrousky ušpiní, omyjte je studenou či vlažnou vodou, případně přidejte trochu saponátu. Nechte volně uschnout, ale na topení je rozhodně nedávejte.

Zdroj: Möbelix