Dříve se tradovalo, že malá koupelna bude vypadat pěkně i díky malým obkladům a dlažbám. To se však s příchodem velkých formátů změnilo, dnes se často tvrdí opak. Co je tedy lepší?

Tohle funguje obecně

Abyste menší prostor pohledově i pocitově zvětšili, musíte si nějak pomoci. V případě koupelen skvěle fungují právě velké formáty obkladů a dlažeb. Čím méně budete stěny a podlahu „dělit“, tím lépe. Navíc spáry pro špínu fungují jako magnet. Když jich bude méně, strávíte kratší čas úklidem.

Náš tip: Rektifikované keramické produkty mají zabroušené hrany, eliminují tím výrobní odchylky a umožňují pokládku s úzkou spárou od 2 mm.

Myslete na souměrnost

Pojďme teoreticky umísťovat obklady, třeba na stěnu. U velkoformátů se vyplatí začínat od středu, aby se prostor, který zůstane na okrajích, dal vyplnit z obou stran stejně. Patrně to bude znamenat více zbytků, ale esteticky jde o nejlepší řešení. Stejné pravidlo se doporučuje aplikovat také u pokládání dlažby.

Náš tip: U dlažby se často používají šedé spáry bez ohledu na její barevnost. Špína a nečistoty a ještě nevhodné čističe postupem času mění barevné odstíny. Právě směrem k šedé.

Kdy zůstat u malých formátů

Asi tušíte, že pokládka velkoformátů je náročnější na přípravu podkladu i práci. A potřebujete perfektně rovné plochy. Což bohužel nejen u starších bytů a domů vždycky není. Když jsou stěny tak křivé, že už je žádná hmota nedorovná, a vylepšení například sádrokartonem by zase ubralo centimetry, zůstaňte u malých velikostí obkladů a dlažby. Na stěnách vypadá hezky třeba tvar dlaždiček – „cihliček“ nebo šestiúhelníků. A skvělá je také mozaika.

Náš tip: Pokud chcete čtvercovou dlažbu, zvažte její položení diagonálně, na koso. Tento způsob pokládky odpoutává pozornost od křivých stěn a současně vizuálně zvětšuje celou koupelnu.

Zdroj: Modrastrecha.cz, Nejremeslnici.cz