Keramické obklady a dlažby se v interiérech prosadily už dávno a používají se nejen v koupelnách. Jsou praktické a některé vysloveně krásné. Ostatně podívejte se na imitace mramoru, jde o nejčastěji napodobovaný kámen.

Exkluzivní design

Mramor je metamorfovaná hornina, každý kus představuje originál. Vypadá nádherně a díky své kresbě se interiéry, v nichž mramor použijete, stanou exkluzivními. Navíc se traduje, že mramor uklidňuje. Ale totéž platí i pro jeho keramické imitace, jež dokážou přírodní materiál věrně napodobit a díky invenci designérů přidat i něco navíc.

Unikátní imitace

Barvy a struktury imitací mramoru jsou skutečně unikátní, v porovnání s přírodním kamenem však více dostupné. Jak cenou, tak i tím, že je lze opakovat. Proměňuje se jejich žíhání a stejně tak odstíny. Nejčastěji jsou k vidění v bílé a šedé, nádherně vypadá i černé provedení, mezi žhavé trendy patří sytá zelená a modrá. A už pár let je v kurzu také velice zajímavý odstín růžové.

Chcete mrknout, jak se těží mramor?

Zdroj: Youtube

Čím se liší

Rozdíly jsou vidět na první pohled. Některé obklady a dlažby evokující mramor jsou decentně provedené, jiné mají výraznou kresbu (žílování), další se kombinují ještě s jinými kameny.

Jednou z velkých výhod keramických imitací je praktické hledisko. Přírodní mramor zvládne i vysoké teploty, ale není odolný vůči chemickým prostředkům, jeho údržba je náročná. Naopak keramické obklady a dlažby se snáze udržují v čistotě, obecně slibují vysokou odolnost vůči chemii (ostatně chemie se používá i při čištění domácích bazénů). Více o chemických vlastnostech keramických obkladů a dlažeb se dozvíte zde.

Nový trend: keramika na nábytku

Kdo sleduje novinky, ví, že se keramická dlažba začíná prosazovat také jako obklad nábytku, a nejen v koupelně. Nicméně právě v ní můžete snadno docílit krásné sladěnosti, kdy využijete shodný dekor a barvu například na stěnu a na podumyvadlovou skříňku, nebo ještě na podlahu. Nebo ponechte mramorový efekt a vybírejte kontrastní barvy nebo další imitace, třeba dřeva. Co opravdu překvapí? Obložit se dá i nábytek s oblými hranami.

Zdroj: Los Kachlos, Siko, Cool Interior, Hornbach