Kdouloň obecná je keř či menší strom, který dnes rozhodně nepatří k hojným. Přitom pokud jí dáte, co potřebuje, odvděčí se vám vynikajícími kdoulemi, které díky skvělé chuti i obsahu účinných látek upotřebíte jak v kuchyni, tak domácí lékárně. A právě podzim je ideální doba na to, si nějakou na své zahradě zasadit.

Při pěstování pozor na mráz a vápník

Kdouloň není na pěstování náročná, ovšem musíte dobře vybrat místo, na kterém ji chcete zasadit. Nemá totiž ráda mráz, a tuhou zimu na nesprávném místě by nemusela přežít. Vyberte pro ni proto místo slunné a chráněné, a i tam její kořeny na zimu zahrňte zeminou či kompostem a zakryjte chvojím. Na druhou stranu je odolná proti chorobám a škůdcům. Ocení hlubokou humózní půdu, která nebude příliš vápenitá. Zálivka je nutná, jen když je velké sucho.

Kdouloň vysazujte nejlépe teď na podzim, pokud jich vysazujete víc, nechte mezi nimi vzdálenost zhruba 4–5 m. V prvních letech, kdy rychle roste, je nutné ji prořezávat, později, když začne plodit, už tak rychle neroste a stačí ji jen prosvětlovat. Výhony nezkracujte, protože právě na koncích výhonů roste nejvíce kdoulí.

Podle vůně poznáte je

Kdouloň kvete v květnu bílými nebo narůžovělými květy, kdoule jsou připravené ke sběru až hluboko v podzimu, říjnu nebo někdy i listopadu, než přijdou mrazy. Že nastala doba sklizně, poznáte podle výrazné vůně a také toho, že plody začnou padat. Nenechte se mýlit tím, že jsou tvrdé. Do měkkosti kdoule nikdy nedozrají.

Kdoule vyžadují var, ale nebudete litovat

Přestože kdoule vzhledem připomínají žlutá jablka či hrušky, jen tak se do nich nezakousnete. Mají plstnatou slupku a jejich tvrdá dužina má za syrova trpkou, hořkou chuť. Ovšem stačí povařit, a je to o něčem jiném. Kdoule oceníte v marmeládách, kompotech, moštech a pálenkách, jsou z nich výborné koláče i ovocné knedlíky. Můžete z nich vyrobit vynikající čatní i slavný sýr, tedy spíš tužší želé, které se skvěle hodí k masu, uzeninám, ale i skutečným sýrům.

Kdoule nejen výborně chutnají, ale také léčí – i jako léčivo však musí nejprve projít tepelnou úpravou. Díky obsahu vitaminu C, B, minerálních látek, tříslovin, vlákniny a pektinů působí dobře na zažívání, jsou ideální na detoxikaci a podporují imunitu. Ulevují při bolestech v krku, revmatismu i depresích. Jako obklad se vařená dužina dá použít při zanícených ranách a vředech.

Zpříjemní atmosféru v interiéru

Pro jejich výraznou vanilkovo-citrusovou vůni je můžete použít i v interiéru, kde volně položené třeba na nábytku nebo nakrájené a zavěšené jako dekorace příjemně a ekologicky provoní vzduch, jako byste použili aromatickou svíčku. Využití kdoulí je prostě všestranné, o důvod víc, proč o tomto zajímavém přírůstku do zahrady uvažovat.

Zdroje: living.iprima.cz, na-ovoce.cz