Většina akcí v rámci Dnů evropského dědictví 2022 se u nás koná od 10. do 18. září, nicméně někde i později. Vybírat můžete ze 700 objektů různého charakteru ve více než 120 městech.

O co vlastně běží

Smyslem Dnů evropského dědictví je zpřístupnit veřejnosti stovky výjimečných prostor, a tak připomenout naše národní bohatství. Do této bohulibé akce se zapojují místa, která splní některou z následujících podmínek. Buď nejsou běžně přístupná, nebo jsou, ale budete mít vstup zdarma, či snížený, případně si zaplatíte vstup, avšak jako bonus si užijete něco navíc (například netradiční prohlídky, koncerty, výstavy, přednášky...). Podrobný program najdete zde.

Památky nejen pro znalce

Téma letošního ročníku zní: Udržitelné památky a ve své podstatě nejde o nic jiného než návrat ke kořenům. Díky rozsáhlosti akce si „svoje“ místo najde každý, a třeba jich stihnete navštívit hned několik. Je na každém organizátorovi, ve který den či dny objekty zpřístupní.

Naše tipy

V Praze můžete 11. 9. navštívit zdarma památkově chráněnou vilu Lanna postavenou v novorenesančním stylu, najdete ji v Bubenči. Z exteriéru ji zdobí fresky, které podle Josefa Mánesa zpracoval Viktor Barvitius. Z věže uvidíte třeba Trojský zámek nebo zoologickou zahradu.

V Poděbradech vás 10. 9. zvou na komentovanou prohlídku hydroelektrárny, která jinak není běžně přístupná (vstup zdarma). K neoklasicistní technické stavbě postavené více než před 100 lety se od vlakového nádraží dostanete klidnou procházkou (asi 1,5 km).

Pozdně gotický Mederův dům v Žatci je unikátní i tím, že tuto památku zachránil před zánikem spolek stejného jména a jeho předseda vloni získal ocenění Národního památkového ústavu (Patrimonium pro futuro). V rámci „dnů“ bude 17. 9. zpřístupněný za běžné vstupné, plus tady plánují archeologické pískoviště pro děti, hudební vystoupení a před domem malování a keramické tvoření.

V Liberci se 10. 9. už tradičně otevírá novorenesanční budova radnice z konce 19. století a dalších 20 objektů, někde je třeba on-line rezervace. A druhý den můžete zamířit i do partnerského německého města Žitava. Více o programu se dozvíte tady.

Zámek Lemberk u Jablonného v Podještědí chystá na 10. 9. netradiční scénické prohlídky v netradičním čase (od 18.30 hodin, on-line rezervace). Nebo zkuste ve stejný den hrad v Litoměřicích, v Chebu či třeba ve Šternberku (zde i v jiné dny v září).

Ve Štramberku si můžete 10. 9. nebo 11. 9. koupit zdejší pověstné „uši“, projít se tímto kouzelným městem a pak zamířit k pozůstatkům hradu ze 13. století se slavnou gotickou věží Trúba (věž bude přístupná zdarma oba dny dle běžné otevírací doby a za hezkého počasí zůstane v sobotu otevřená až do půlnoci).

Zdroj: Historická sídla, NPÚ a jednotlivé objekty