Solární asociace, což je profesní sdružení podnikatelů v solární energetice a dalších příznivců fotovoltaiky, pořádá od 20. do 26. září Dny otevřených dveří solárních elektráren.

Po celé zemi bude zpřístupněna řada zajímavých míst, kam můžete zavítat - od velkých elektráren až po soběstačné domácnosti. Ve spolupráci se Skupinou ČEZ budete moci už 19. září například exkluzivně navštívit fotovoltaický carport u jaderné elektrárny Dukovany i s následnou prohlídkou v infocentru.

Dále například solární elektrárnu Buštěhrad společně s následnou exkurzí v místním Univerzitním centru energeticky efektivních budov ČVUT. Ve Výzkumném ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví se zase již druhým rokem můžete seznámit s experimentální instalací agrivoltaiky.

V nabídce jsou jak malé solární elektrárny na rodinných domech, tak i velké solární parky s pevnými instalacemi, ale i se zajímavými trackery. Navštívit můžete třeba i Majaland – zábavní park, který má na střeše 1100 solárních panelů, takže celý areál je téměř energeticky soběstačný.

Více informací o zpřístupněných fotovoltaických systémech najdete na stránkách Solární asociace.


Zdroj: Solární asociace