Dům se v minulosti dražil již dvakrát. V roce 2017 byl dokonce nabízen na stránkách Airbnb za 725 dolarů za noc. Nemovitost, kde Fred Trump vychovával svého syna Donalda, je poměrně skromná se svými 185 metry čtverečními užitné plochy.

Zájemci o toto rodinné sídlo by měli předložit svou písemnou nabídku a vratnou 10% zálohu. Zatím neexistuje žádná počáteční nabídka, za kterou se dům bude dražit. Prodejce pouze stanovil rezervační cenu, kterou však oficiálně nezveřejnil do médií.

Vzhledem k tomu, že současný vlastník, jistý anonymní čínský investor, zaplatil v roce 2017 za tento kousek prezidentské historie 2,14 milionu dolarů, a to navzdory průměrné prodejní ceně 980 000 dolarů za rodinné domy v této oblasti, je pravděpodobné, že výhodnější nabídku by mohl vznést pouze někdo, kdo není obyvatelem čtvrti Queens.

„Tento dům má hodnotu asi 1 milion dolarů,“ říká Misha Haghani, ředitelka Paramount Realty USA, která již potřetí řeší aukci domu. „Neprodáváme pouze nemovitost. Prodáváme sen, sbírku, něco, co má smysl pro mnoho lidí,“ doplňuje.

Haghani dodává, že kdyby nemovitost koupil některý z finančně movitých Trumpových fanoušků, mohl by se tento dům, postavený ve čtyřicátých letech minulého století, stát opět výrazným symbolem a luxusním rodinným sídlem. Považuje však za pravděpodobnější, že nemovitost zakoupí některá politicky motivovaná skupina – a to ať již stojící za Trumpem, nebo proti – pro vlastní účely.

„Žádný z posledních kupujících nezamýšlel v tomto domě skutečně žít a mít zde domov,“ říká. „Vidím zde kolektivní sdružování peněz, aby bylo možné tuto nemovitost koupit a využívat pro jiné účely.“

Ale prodej přesto stále není jistá věc. Anonymní čínský prodejce se letos opět pokusil přilákat kupce, když dům v únoru uvedl na realitní trh, a to za 2,9 milionu dolarů. Nakonec jej stáhl z trhu po pouhých 10 dnech. Dům s pěti ložnicemi se dokonce objevil v roce 2017 v nabídce ubytování na stránkách Airbnb, kde za něj majitel požadoval 725 dolarů za noc.

Ředitelka Haghani je přesvědčena, že dům se tentokrát už konečně prodá. Dokonce nabízí cenu tomu, kdo se nejvíc přiblíží k uhodnutí skutečné prodejní ceny.

„Chystáme se rozdat 10 000 dolarů každému, kdo uhodne nejpřesněji prodejní cenu,“ říká Haghani. „Tohle je potřetí, kdy prodáváme tento dům, takže jsme to pojali i jako zábavu.“