Jistě, kde pořád brát nové vzory, jak přicházet se stále novými dezény?!

Počítače už zdatně pomáhají a dokážou posunovat tvar květu, různě ho rozsekat, prolnout, vytvořit pocit 3D u různých reálných vzorů, ale co s geometrií? Proužky jsou proužky, jednou široké, jindy úzké, pak se jejich šířka pravidelně či nepravidelně střídá, další proměnu už mohou sehrát jen barvy. Podobně je to s káry, od velkých košilových, které se hodí na ubrusy, přes kanafas až po pepita.

ČTĚTE TAKÉ:

Kuchyni geometrie sluší

V kuchyni jsou proužky a kára jakousi klasikou, většina utěrek se jimi honosí a jsme na ně zvyklí i u jiného kuchyňského textilu.

S puntíkem je to trochu jiné, spojovali jsme si ho spíš s oblečením, po puntíkových šatech v určitém období touží snad každá slečna… Teď se ale malé kulaté plošky rozhodly, že se vrhnou všude tam, kde se jim otevře prostor a kam je pustíme. Na ubrusy i záclony, na zástěry i povlečení, na polštáře i nákupní tašky. Sluší jim to tam a můžou vnést do vašeho života milý, lehký, veselý pocit.

Těžko říci, proč to tak je, ale puntík opravdu budí libé pocity, stačí se dívat na návštěvníky veletrhu, jak se při prohlížení puntíkovaných textilií lehce usmívají – podobně jako u některých kytičkovaných vzorů. Ale zatímco u květů jen u některých, u puntíků pokaždé.

Zkuste si i vy zpříjemnit podzim něčím puntíkovaným, byť by to třeba byl jen lem závěsu nebo ubrusu.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com