Proč by ale naši potomci nemohli mít pěkně zařízený pokoj? Nečekejte. Pořiďte jim rostoucí nábytek.

Smyslem takzvaného rostoucího nábytku je možnost přizpůsobit jeho rozměr stávající výšce dítěte. Výhodou tohoto praktického počinu je tedy možnost využívat ho už od útlého věku zpravidla až do dospělosti.

Pro miminka

Rostoucí nábytek je nabízen už pro novorozence. Patří sem zejména postýlka, kterou lze díky důmyslnému mechanizmu prodlužovat a zároveň zvyšovat zábranu proti pádu dítěte. Nabízen je ucelený program, který k lůžku zahrnuje přebalovací pult, komody, skříňky i police. I tyto ostatní části kolekce lze zvětšovat, a tak například pod přebalovacím pultem můžeme mít dvě nebo čtyři zásuvky, podobně to funguje i u ostatních komponentů. Je nasnadě, že tento typ nábytku budeme používat jen do určitého věku dítěte, posléze bude zapotřebí pořídit mu zařízení odpovídající jeho věku.

Od teenagera po dospěláka

Pro starší děti jsou k dispozici rostoucí sestavy, jejichž základem je především pracovní stůl. U něj můžeme nastavit výšku pracovní desky, zpravidla také její sklon a rozměr. Ten můžeme zvětšovat pomocí přídavných panelů (podobně jako u rozkládacího jídelního stolu). Rozšiřovat pracovní prostor lze i přikoupením samostatného stolku pro počítač a tiskárnu, i u něj lze samozřejmě zvyšovat výšku stolové desky. I tyto stolky jsou součástí ucelené kolekce shodného designu, která obsahuje ostatní potřebné zařízení. To ovšem už zpravidla nelze nijak zvětšovat, obecně je velikostí navrhováno pro dospělého člověka.

Rostoucí židle

Jedním z atributů ovlivňujících správné držení těla je vhodná židle. Už pro nejmenší je proto nabízena židlička s pevným podnožím, u které můžeme nastavit výšku sedu a opěry pro nohy. Tak se dítě cítí pohodlně a jistě.

K pracovnímu stolu pak můžeme pořídit sezení na kolečkách nebo nejnověji s možností houpání. U obou typů lze nastavit výšku sedu, výšku opory zad a měnit také hloubku sezení.

Zkontrolujte:1. Nezávadnost použitého materiálu a povrchové úpravy (lak, mořidla apod.)2. Kvalitu mechanizmu umožňujícího nastavování změny rozměru3. Zda disponujete dostatkem prostoru pro největší rozloženou variantu

Počítejte s tím, že:1. Rostoucí nábytek patří k finančně náročnějším oproti standardnímu provedení2. Zařízení bude sloužit mnoho let. Je design nadčasový? Bude se líbit dítěti i v pozdějším věku?

-zal-Foto: Bloom Baby, Alax, archiv