NĚCO K PITÍ

Prostě whiskey

Jameson odhalil The Whiskey Makers Series, zbrusu novou řadu prémiových irských whiskey. Tři druhy, na kterých spolupracovali tři důležití muži z palírny Midleton Distillery, jež dostali příležitost oslavit svoje řemeslo pojmenováním edice po svých oblíbených nástrojích. Brian Nation, hlavní palírník; Ger Buckley, hlavní bednář a Billy Leighton, mistr v míchání whiskey představují: The Distiller’s Safe, The Cooper’s Croze a The Blender’s Dog. První nabízí s velmi jemnou chutí irskou pot-still whiskey, zkombinovanou s hebkou máslovou sladkostí a příjemnými ovocnými tóny obilné whiskey. Druhá odráží spektrum chutí, získaných z několika různých sudů, od sladké vanilky po bohaté tóny ovoce a opáleného dřeva. S třetí ucítíte v ústech bohatou krémovou chuť se sladkostí karamelek, postupně uvolňující kořenité tóny a tříslovinu. Cena 979 Kč.

Špičkové portské

Portské víno vinařství Real Companhia Velha z oblasti Douro, která je typická výrobou fortifikovaných (portských) vín. Toto portské zraje průměrně 20 let v sudech, má jantarově kaštanovou barvu s okrovými okraji. Ve vůni nabízí ohromnou paletu delikátních a vyzrálých tónů. Bohaté a hluboké aroma přechází v nevšední sametovou chuť, s tóny koření, lékořice, vlašských ořechů, vanilky, marmelád a v závěru s tóny dubového dřeva. Je komplexní, bohaté, vyzrálé a decentní. K dostání v maloobchodní síti, ve vybraných restauracích a na www.global-wines.cz v dárkovém boxu za 1 149 Kč.

Specialitka z Velkých Bílovic

Limitované edice se netýkají jen aut nebo hodinek. Můžete dostat i třeba lahve vín, která jsou vzácná už jen tím, že jich není moc. A proč? Protože jsou opravdu dokonalá. Jedním z takových vín je třeba 700 kusů červeného cuvée Renomé z vinařství Milan Sedlák z Velkých Bílovic. Za 450 Kč je možné koupit jednu lahev z celkových 700 kusů. Rok sběru je 2012 a na svátečním stole se tohle víno bude opravdu vyjímat.

Dva duby

Beam Suntory, třetí největší výrobce prémiových destilátů na světě, přináší dlouho očekávanou novinku: Jim Beam Double Oak. Jim Beam Double Oak totiž zraje ne v jednom, ale hned ve dvou sudech z amerického dubu, z nichž získává nezaměnitelnou chuť a všem fanouškům tohoto kultovního bourbonu přináší zcela nový zážitek.

Jim Beam Double Oak zraje v čerstvě vypálených sudech z amerického bílého dubu – stejně jako všechny Kentucky Straight Bourbony od Jim Beam, a pak je přemístěn na druhé období zrání do dalšího stejně ošetřeného sudu. Vychutnat si můžete vůni vanilky i kouřové náznaky páleného dřeva, které se ještě zintenzivňují a jsou provázeny dubovou chutí s bohatými stopami karamelu. Na závěr vám na patře spočine výrazná kořeněná chuť dubového dřeva.

Rum

100% třtinový karibský rum Dos Maderas P.X.5+5 10 Years Old, jehož zrání je rozděleno do tří fází. Nejdříve zraje 5 let v dubových sudech přímo v Karibiku. Následně zraje 3 roky ve Španělsku ve sklepech Williams & Humbert opět v dubových sudech. A na závěr zraje ještě 2 roky v sudech, ve kterých 20 let zrálo sladké Sherry z odrůdy Pedro Ximénez. Tento rum má harmonickou vůni s dotekem hrozinek a fíků. Chuť je velmi jemná a hřejivá. Skvělý digestiv a zajímavá alternativa koňaků nebo brandy.

K dostání v maloobchodní síti, ve vybraných restauracích a na www.global-wines.cz za 839 Kč.

NĚCO K JÍDLU

Začnete a neskončíte. Však to znáte

Slané preclíčky a krekry ve tvaru hvězdiček, vloček či bot se ukrývají v jedinečné vánoční edici Bohemia Zimní křupání. Jednotlivé kousky slaného mixu jsou připraveny z kvalitních surovin, s nimiž bude každé křupnutí plné zimní atmosféry. A jak jistě víte, tohle je jedna z těch věcí, u kterých začnete a neskončíte, dokud to není dojedeno.

Bohemia Zimní křupání můžete zakoupit za doporučenou cenu 34,90 Kč (200 g).

A co si uvařit něco lehkého?

Jak už sám název knihy Zdeňka Pohlreicha Lehká kuchyně napovídá, jedná se o kuchařku, která představí celou řadu gurmánských pokrmů s nižší kalorickou hodnotou při zachování skvělého estetického a společenského zážitku – jídla jsou poskládaná tak, aby si fanoušci kvalitní gastronomie jídlo užili se vším, co k němu patří, ale zároveň aby se jednalo o jídla lehká, neútočící na váhu strávníků. Všech 87 receptů uvedených v knize má autor vyzkoušených na sobě. Takže zkuste tyhle Vánoce trochu vylehčit.

Knihu vydává Sevruga a má 208 stran. Cena je 399 Kč.

Paštikové ochutnání

Značka Pâté du Chef pro vás připravila specialitu v podobě prémiové paštikové bonboniéry. Paštika totiž i nadále zůstává tradiční součástí českých jídelníčků a v její oblibě Češi drží světové prvenství. K dostání je v atraktivním balení, které obsahuje osm kousků paštik. Složení příchutí je následující – mandlová, s kachními játry a šampaňským, s pečeným masem a bruselská s brusinkami, a každá z těchto paštik je obsažena dvakrát. Tato vybraná delikatesa je k dostání v obchodech v gramáži 200 g za cenu v rozmezí 60-75 Kč.