V australském Strathmore postavilo studio FGR Architects hodně netradiční dům. Je za velkou zdí. Ta ho obklopuje ze všech stran a jediný pohled do oken je rozměrné sklo nad vjezdem do garáže. Dům pak zabírá vlastně celý pozemek. Jak je osvětlen? Rozměrná betonová přízemní budova má hromady atrií, které vytváří diverzifikovaný prostor, nechávají proniknout dovnitř slunce a vzduch.

Bez zeleně není

Ale nemůžeme říct, že by se majitel zřekl ve svém „plochém“ domě zcela zeleně a přírody a slunce… Centrem je třeba velký čtvercový bazén. Jakýsi zadní dvorek s posezením má pak dokonce i trávník. Ovšem ne takový, jaký by si představil český majitel domu. Tohle je hedvábný trávníček akorát té délky, aby vypadal šťavnatě, ale přitom nevyžadoval velkou údržbu.

Interiér domu už tak netradiční není. Celá konstrukce je z pohledového betonu, což je stěžejní materiál, ale je doplněn bílými stropy nebo dřevěnými obklady. Na podlaze pak je leštěná betonová stěrka. Hnědá barva obložení a nábytku pak s šedou krásně kontrastuje a tato dvoubarevnost prochází celou nemovitostí. Jedinou barevnou změnou je modrý bazén a nebe.

Hlavní efekt celého domu jsou však právě atria. Dodávají prostoru dynamiku a dělí tu nekonečnou „placatost“, kterou by mohl člověk uvnitř vnímat.

Čtěte také

Koupelna má proraženou střechu s velkým střešním oknem

Čtěte také

Dům s prosklenou střechou v koupelně

  • Jméno: Bournian
  • Lokace: Strathmore, Austrálie
  • Foto: Peter Bennetts
  • Autor a zdroj: FGR Architects