Máta, koriandr, pažitka, oregano, rozmarýn, bazalka, šalvěj, kopr či majoránka, to vše se dá vypěstovat doma za oknem, a my vám teď poradíme, jak na to.

Jak bylinky pěstovat

Bylinky si můžete vypěstovat ze semínka, nebo z koupených sazeniček.

Jelikož se bylinky neobejdou bez tepla a přímého slunce, a to alespoň na 6 hodin denně, je důležité vybrat jim vhodné umístění. Nejlépe se jim povede na jižní a západní straně, u jižní strany je však nutno přes poledne stínit, aby jim letní sluníčko neublížilo.

Pěstování ze sazeniček

Nejdříve si nachystejte květináč, ve kterém chcete sazeničky pěstovat. Na spodek květináče dejte drenážní vrstvu, která bude odvádět přebytečnou vodu, a zabrání tak uhnívání kořínků. Drenážní vrstva může být tvořena z kamínků či hliněných střepů. Do květináče nyní nasypte kvalitní zeminu, do které uděláte důlek na rostlinku. Koupené sazeničky vytáhněte z květináčků a odstraňte přebytečnou zeminu, přitom dávejte velký pozor na kořínky, abyste je nepoškodili. Na závěr podél stonku nasypte ještě trochu zeminy a přitlačte ji.

Pěstování ze semínek

Pokud se rozhodnete pěstovat bylinky ze semínek, chce to trochu trpělivosti. Vysejte je ne příliš hustě do truhlíku naplněného kvalitním substrátem. Zálivka by měla být přiměřená, tu provádějte ráno nebo večer, kdy slunce není tak ostré. Pozor si dejte na přemokření, půdu nechejte před každou zálivkou vyschnout. Dost často se u mladých rostlinek objevují houbovité choroby a rostlinky takzvaně popadají, proto se drobná semínka míchají s pískem. Jakmile začne rostlinka tvořit lístky, přesaďte ji do truhlíku, ve kterém ji chcete dál pěstovat.

Mladé sazenice a bylinky, které mají větší listy, jsou na zálivku náročnější!

ČTĚTE TAKÉ:

Za okno se lépe hodí nižší odrůdy, dávejte však pozor, jak rostlinky kombinujete. Nedoporučuje se sázet vzrůstné bylinky dohromady s půdopokryvnými (např. máta s tymiánem), obzvláště máta a meduňka mají tendenci nižší rostlinky udusit.

Kopr, pažitka a saturejka mají raději nižší teploty, petržel by měla mít dostatek světla a teplotu kolem 15 °C. Kerblík, máta a podobné bylinky nepotřebují tolik světla, ale mají větší nároky na zálivku.

Pokud vaše rostlinky strádají, dopřejte jim organická hnojiva, pokud je napadli škůdci či choroby, nebojte se bylinky ustřihnout asi 5 cm od povrchu půdy.

Článek vznikl ve spolupráci s Semena-rostliny.cz a Pestovani.in

Titulní foto: Thinkstockphotos.com