Čtyři litry vody, které nám za hodinu odkapají nenávratně pryč, nás při dnešní ceně 60,39 Kč/m³ přijdou na 40 korun týdně.

A když se podobně zbytečně promarněné peníze nasčítají, zjistíme, že se částka může vyšplhat až k stovkám korun za měsíc. To není málo peněz. Přitom stačí lépe uspořádat domácnost a máme vyhráno.

Jednoduchá náprava

Během topné sezony zajistěte plynulé proudění teplého vzduchu od zdroje tepla. Před radiátory by proto neměl stát žádný kus nábytku (např. sedací souprava), ale ani textilie (závěsy, záclony). Větrejte krátce a intenzivně. Značnou úsporu energie dosáhnete správným používáním spotřebičů. Ať už je to varná deska, jejíž plotýnku můžeme vypnout o něco dříve, a využít tak zbytkové teplo na dovaření jídla. U chladniček pak kontrolujete námrazu na výparníku. Zůstává-li, pak funguje jako izolace a zvyšuje spotřebu energie.

Pračku i myčku nádobí zapínejte až po jejich úplném naplnění, tehdy totiž docílíme ideální spotřeby. A nezapomeňte spotřebiče, které nepoužíváte denně, vypnout ze zásuvky. I tím totiž ušetříte.

Úspora vody

Zatímco koupel ve vaně představuje sto až sto padesát litrů, sprchávání je v průměru o polovinu úspornější. Zužitkujete tedy přibližně šedesát až osmdesát litrů vody. Plánujete-li zařízení koupelny a víte, že budete chtít spořit vodou, pak s nejvyšší pravděpodobností stačí instalovat jen sprchový kout. A takto bychom mohli pokračovat dál, vhodným koupelnovým zařízením totiž zamezíte zbytečnému plýtvání vody.

Patří sem zejména baterie. Dobré řešení poskytují ty termostatické, u nichž můžete nastavit teplotu vody. Ta se spustí hned po otočení kohoutku, takže zbytečně neodtéká voda při mísení teploty. Praktické jsou i baterie s integrovaným omezovačem (např. eko stop). V praxi to znamená, že po nadzdvihnutí páky má voda ihned ideální průtok pro umytí rukou. U sprch zastanou spořicí funkci perlátory, které k tekoucí vodě přimíchávají vzduch.

Ovlivnit můžete také úsporu vody při splachování toalety. Obecně platí, že při jednom použití přijdeme o deset až dvanáct litrů vody. Snížit toto množství můžeme pomocí duálního tlačítka.

A ještě jedna připomínka. Málokdo totiž ví, že spotřeba energie pro přípravu teplé užitkové vody je přibližně dvacet pět procent z celkové spotřeby energie české domácnosti. Šetrné zacházení s teplou vodou vám tedy může přinést významné úspory za energii i za vodu.

Správný nákup spotřebičů

Pokud si nepořídíte zařízení, které úsporný provoz umožňuje, pak se vám spořit nepodaří. U spotřebičů je důležité sledovat energetickou třídu a provozní spotřebu energie. Každý přístroj je vždy vybaven štítkem s informacemi. Za úsporné považujeme spotřebiče energetické třídy A, A+, nejlépe A++. U počítačů a tiskáren označuje zařízení s nízkou spotřebou značka Energy star. U spotřebičů, které zůstávají v pohotovostním režimu (televizory, DVD přehrávače apod.), si všímejme také jejich spotřeby v pohotovostním (stand-by) režimu. Velkou pozornost bychom měli věnovat chladničkám a mrazničkám, které jsou v neustálém provozu. Měli bychom tedy rozhodně volit třídu A++. Vaření je úspornější při použití sklokeramické varné desky, která spotřebuje přibližně 30 % elektřiny ve srovnání s klasickým sporákem.

Základním pravidlem pro úsporu vody při praní je vždy plná pračka. Obecně také platí, že pračky s horním plněním spotřebují 3x více vody a energie než pračky s předním plněním podobných parametrů. Spotřeba elektrické energie je závislá na teplotě praní. Snížením teploty z 90 °C na 60 °C dosáhnete zhruba čtvrtinové úspory elektřiny, tady jednoznačně platí, že méně je více. Neekonomické je mýt nádobí pod tekoucí vodou, podle statistických údajů je ruční mytí dražší až o 45 %. Úsporná myčka nádobí spotřebuje průměrně 13 litrů vody a elektrické energie méně než 1 kWh.

Ekonomické svícení

Podstatnou úsporu získáte také správnou volbou osvětlovacích těles. Základním předpokladem pro úspěch je správná volba světelného zdroje. Vedle úsporných zářivek vezměte na vědomí, že existují žárovky s LED diodami. Místo klasických předřadníků zvolte elektrické a tam, kde je to vhodné (např. na chodbu), můžete instalovat snímače pohybu. Instalujte víc světelných okruhů, aby bylo možno lampy mezi sebou kombinovat, a nezapomeňte na možnost stmívačů.

Tipy na energeticky úsporný byt:

  • Bydlete v bytě s okny na jih. Přísun tepla ze sluneční energie zajistí dostatečný tepelný komfort a významně zkrátí topnou sezonu.
  • Ujistěte se, zda teplo zbytečně neodchází nekvalitně těsnícími okny.
  • Prověřte izolaci domu.
  • Soustřeďte se na způsob vytápění.