Gnocchi (vyslovuje se [ňoki]) jsou neodmyslitelně spjaté s italskou kuchyní. Podávají se s nejrůznějšími druhy omáček – od lehkých rajčatových až po vydatné smetanové nebo sýrové. Výborně ale chutnají jen polité rozpuštěným máslem a posypané parmazánem. Podávat je můžete i jako přílohu k typicky českým jídlům – hravě zastanou roli bramborového knedlíku. Základní ingredience jsou ostatně v obou případech stejné – brambory, mouka, vejce a sůl. Postup se ale v některých bodech liší. Výhodou noků je i blesková příprava – ve vroucí vodě si pobydou maximálně 5 minut. Jakmile vyplavou na hladinu, můžete servírovat.

Podívejte se na přípravu pravých italských gnocchi. Opravdu to není nic složitého:

Zdroj: Youtube

Domácí bramborové noky (gnocchi)

Příprava: 60 minut

  • 1 kg brambor varného typu C
  • 250-300 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • sůl

Příprava:

1) Brambory důkladně omyjte, a i se slupkou vložte do hrnce se studenou vodou. Vařte do změknutí přibližně 30 minut, přesná doba vaření záleží na velikosti brambor. Na zkoušku propíchněte jednu bramboru vidličkou – pokud hroty snadno proklouznou až ke středu, jsou hotové.

2) Ještě horké brambory oloupejte a propasírujte lisem na brambory do misky – ideálně dvakrát. Poté je nechte zchladnout.

3) Ve větším hrnci dejte vařit vodu.

4) K bramborám přidejte 200 g mouky, větší špetku soli a rozšlehané vejce. Směs zpracujte do hladkého těsta, podle potřeby přidejte další mouku, ale čím méně jí použijete, tím lépe. Pracujte rychle – dlouhé hnětení nedělá těstu dobře a noky by mohly být příliš tvrdé.

5) Z těsta vytvarujte na pomoučněném vále válečky o síle prstu.

6) Válečky rozkrájejte na stejné kousky a lehce zmáčkněte vidličkou.

7) Noky nasypte do osolené vroucí vody a vařte přibližně 5 minut, dokud nevyplavou.

8) Vyjměte je z vody děrovanou lžící, nechte okapat a podávejte.

S čím je podávat?

Rajčatová omáčka

Na olivovém oleji lehce osmahněte nakrájenou cibuli, po chvíli přisypte nasekaný česnek, krátce orestujte a přidejte krájená rajčata v plechovce. Provařte 10 minut a poté rozmixujte ponorným mixérem. Omáčku dochuťte solí, špetkou cukru, čerstvou bazalkou a oreganem. Při podávání ji posypte natrhanou mozzarellou.


Sýrová omáčka se šalvějí

Na mírně rozehřátém oleji krátce osmahněte celé lístky šalvěje, poté je vyjměte a nechte okapat. Na stejném oleji osmahněte cibuli a česnek a poté přidejte nakrájený nebo rozdrobený sýr s modrou plísní, například gorgonzolu nebo nivu. Za stálého míchání přilévejte smetanu a nechte sýr rozpustit. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Podávejte ozdobené šalvějovými lístky.


Špenátová omáčka s parmazánem

Na mírném plameni orestujte na másle cibuli a česnek. Přidejte mražený špenát – sekaný nebo celé listy, podle vlastní chuti. Jakmile povolí, přidejte smetanu a 3 lžíce strouhaného parmazánu. Krátce povařte do zhoustnutí a podávejte.

Zdroj: ricette.giallozafferano.it