Kdo jednou vyzkouší domácí burger, už nebude chtít jiný. Základní příprava je stejná, ale můžete ji různě obměňovat omáčkami. Kromě kvalitního masa právě omáčky podtrhnou jeho vynikající chuť. Klidně i pikantně pálivá. Přesně takový recept vám nyní nabízíme.

Suroviny (pro 4 osoby):

750 g mletého hovězího masa, čerstvě mletý pepř, sůl, rostlinný olej, 4 hamburgerové housky (bulky), plnotučná hořčice nebo kečup (podle chuti), ledový salát, 1–2 rajčata, sýr čedar, cibule a Chipotle omáčka s pečeným česnekem od Palíto.

Postup:

Rozdělte mleté hovězí na čtyři díly a vlhkýma rukama každý propracujte, pak zploštěte do burgerové placky o výšce asi 1,5 centimetru a uhlaďte okraje. Tvarování jde snadno i bez forem. Porci masa položte na pečicí papír, přeložte jeho druhou polovinu a utlačte klouby prstů. Rozpalte pánev s těžkým dnem a potřete ji olejem. Burgery osolte, opepřete a propékejte přibližně tři minuty z každé strany. Zásadně však do nich nepíchejte vidličkou ani nožem. Jakmile budou hotové, vyjměte je z pánve a nechte chvíli odpočinout.
V průběhu pečení rozkrojte bulky a krátce je nasucho opečte z obou stran, aby byly křupavé a zahřáté. Spodní část namažte hořčicí nebo kečupem, vyložte listem nebo listy ledového salátu a kolečky rajčete. Na rajčata dejte burger, pak plátek čedaru a na něj cibuli nakrájenou na tenká kolečka. Nakonec přidejte lžíci omáčky Chipotle s pečeným česnekem, přikryjte druhou polovinou bulky a jemně přitlačte. Dobrou chuť!

Zdroj: Palito.cz