Pampelišková káva se vyrábí z kořene, proto na sbírání kořenů budete potřebovat menší lopatku nebo krumpáč. Ale můžete sbírat klidně celé rostliny. Ze zbytku můžete zase získat pampeliškový med.

Jak na pampeliškovou kávu? To zjistíte ve videu:

Zdroj: Youtube

Jaro, nebo podzim?

Kořeny můžete sbírat už teď, bývají sladší, ale vydat se na jejich sběr se dá i na podzim, kdy jsou naopak hořčejší. Výhodou podzimního sběru je ale to, že v sobě kořeny mají více inulinu, a mají tak větší léčebnou sílu.

Pampelišková káva kombinuje všechny pozitivní účinky této rostliny, nejen detoxikační, ale také snižuje hladinu cukru v krvi, má diuretické účinky a dokáže pomoci při léčbě chronické únavy.

Na podzim si ale dejte pozor na jednu věc! Na jakou? Bez listí a květů se pampelišky vážně špatně hledají, a pokud nejste trochu zkušenější, určitě začněte sběrem na jaře.

A co potom?

Kořeny vykopejte a očistěte od hlíny, drobných kořínků a zeminy. Nakrájejte je na zhruba stejně velké kousky. A pak vás čeká sušení. Dají se sušit v troubě i v sušičce na ovoce, a to na 60-80 stupňů.

Po usušení nás čeká pražení. Proces, který není až tak známý, ale je opět velmi jednoduchý. Nastavte si troubu na asi 140-160 stupňů a pražte kořeny asi hodinu a půl. Dejte pozor, protože každá trouba peče jinak a kořeny se dají velmi snadno spálit.

Takhle hotové kořeny už jen pomelte v mlýnku a připravte jako klasickou kávu. Dobrou chuť!

Zdroj: tomusimzvladnoutsam.cz, ireceptar