Na první pohled může kompostování v bytě působit neesteticky a nehygienicky. Vždyť se do nějaké bedýnky vyhazují zbytky jídel, které se v ní nechávají hnít. Opak je ale pravdou. Je však nezbytné používat upravený bytový kompostér.

Proč má smysl kompostovat

Kompostováním podpoříte snížení množství komunálního směsného odpadu, který se odváží na skládky, kde při jeho rozkladu vzniká ohromné množství škodlivých skleníkových plynů, jako je například metan. Dalším důvodem, proč je dobré kompostovat, je výroba 100% přírodní úrodné půdy a hnojiva, které využijete při pěstování domácí zeleniny, bylin i při péči o pokojové rostliny.

Výhody používání domácího kompostéru:

  • kompost nezapáchá,
  • odpad v kompostu snižuje svůj objem,
  • tekutinu z kompostu lze použít k hnojení, 
  • kompost funguje celoročně.​

Jak správně kompostovat v bytě

Kompostér umístěte do kuchyně nejlépe na místo, kde se drží stálá pokojová teplota. Pozor na přímé sluneční záření, které žížaly doslova upeče. Vhodný není ani balkon nebo terasa, kde často kolísá teplota, a v zimě by zase žížaly umrzly. Dbejte také, abyste kompost nepřevodnili. Ve správně mokrém kompostu se bude žížalám dařit a nebudou se snažit utéct.

Do takto připraveného kompostu vhazujte odpad a útržky papírů či kartonu, dokud v nádobě nebude více hotové půdy než odřezků. Poté počkejte, dokud se vše nepromění v hotový kompost a ten vyjměte, samozřejmě bez žížal, a začněte s kompostováním zase od začátku. Celý proces trvá přibližně 12 týdnů.

Vedlejším produktem kompostování je tekutina nazývaná žížalí čaj. Obsahuje spoustu živin, a proto je doporučován k přihnojování zeleniny i bylinek. Je však nutné jej zředit vodou v poměru 1 : 10, protože v koncentrovaném stavu by rostlinám spálil kořeny.

Zdroj: Youtube

Co patří do kompostéru:

  • odřezky a slupky zeleniny a ovoce,
  • skořápky od vajíček,
  • staré pečivo,
  • čajové sáčky,
  • zdravé listy od pokojových rostlin,
  • papírové kapesníčky.

Co do kompostéru zásadně nepatří:

  • zbytky masa,
  • kosti,
  • mléčné výrobky,
  • kyselé citrusy včetně slupek,
  • plast,
  • jakékoliv chemikálie.

Zdroj: zbozi.cz, ceskestavby.cz