Jednou ze základních péčí o dřevo je ochrana pomocí leštěnky. Ta dodá dřevu nejen ochrannou vrstvu, ale zároveň oživí i jeho přirozenou barvu a nezaměnitelnou kresbu. Většina lidí je zvyklá leštěnku kupovat v obchodě. Proč si ji ale nevyrobit doma? Není to nic těžkého.

Co budete potřebovat:

  • 50 g včelího vosku
  • 50 ml mandlového oleje
  • 50 ml terpentýnu
  • 5-7 kapek éterického oleje dle výběru (nepovinná složka)

Dále pak hrnec, špachtli, váhu, odměrku a čistou nádobu s víčkem na skladování leštěnky.

Jak na výrobu?

Na výrobu budete potřebovat včelí vosk, mandlový olej a terpentýn. Co se týče oleje, můžete použít i jiný než mandlový, přidat lze například kokosový nebo olivový. Kdo chce mít leštěnku voňavou, může použít ještě éterický olej, jedná se o nepovinnou složku.

Nejdříve rozehřejte včelí vosk, který ideálně nalámejte na menší kousky. Rozehřívejte ho na mírném ohni ve vodní lázni. V mikrovlnce ho lze také rozpustit, ale riskujete, že vosk začne prskat a mikrovlnku si znečistíte. Po rozpuštění přidejte mandlový olej a terpentýn. Promíchejte, sundejte z plamene, a pokud chcete, přidejte několik kapiček éterického oleje.

Pokud se v leštěnce budou tvořit malé hrudky, nelekejte se. Na funkčnost to nemá žádný vliv. Nádobu zabalte do ručníku, aby vydržela déle teplá. Díky terpentýnu se vosk rozpustí. Leštěnku skladujte na temném a suchém místě, například ve spíži nebo skříňce.

Jak použít leštěnku?

Vezměte si čistý, suchý a jemný hadřík, na který naneste trochu leštěnky a krouživými pohyby otřete nábytek. Poté dřevo ještě vyleštěte dalším suchým hadříkem. Pravidelným používáním leštěnky (zhruba jednou za 4 měsíce) ochráníte dřevo před předčasným stárnutím a lehkým oděrem, a navíc mu dodáte lesk.

Zdroj: nasdum.cz, bydleni.instory.cz