Zbohatlíci venčící své elegantní psy byli k vidění v Cameronově celovečerním filmu. Pedantický režisér si opravdu poctivě nastudoval všechna fakta – psů bylo totiž na palubě luxusního parníku opravdu hodně.

Podle historika Waltera Lorda, jenž je jedním z nejcitovanějších expertů na Titanik, byli na lodi ti nejbohatší psi světa. Ti nejslavnější a nejvýstavnější patřili miliardářům. Seznamte se s těmi nejslavnějšími:

Kitty: Tento airedale teriér patřil Johnu Jacobu Astorovi, v té době jednomu z pěti nejbohatších mužů na světě. Čistokrevný pes, vyšlechtěný původně v 19. století pro lov vyder, byl miláčkem rodiny. Astorovi o něj málem přišli už při minulé cestě mimo Ameriku, když se jim v Egyptě na několik hodin zaběhl. Kitty, stejně jako J. J. Astor, ztroskotání nepřežila. Co se s ní stalo, se neví.

Sun Yat-Sen: Pekinéz, který byl majetkem vydavatele Henryho S. Harpera. Jeho bohatý páníček ho pojmenoval po čínském prezidentovi. Tento pes měl víc štěstí než většina cestujících – společně se svým pánem se dostal do záchranného člunu číslo tři. Díky jeho nízké váze to nikomu příliš nevadilo…

Z Titaniku se kromě něj zachránili ještě další dva psi. Jeden patřil Elizabeth Rothschildové – šlo o pomeriana, kterého si v záchranném člunu číslo 6 nikdo nevšiml. Zachránění cestující ho spatřili, až když se zachraňovali na lodi Carpathia. Její posádka tehdy odmítla, aby pes vstoupil na palubu, ale rebelanti v čele se známou Molly Brownovou zachráněné přesvědčili, že pes má nárok na to zachránit se s nimi. Paní Rotschildová o záchraně svého psa raději moc nemluvila – zejména proto, že na Titaniku zůstal její manžel… Pes zemřel o několik let později, když ho v New Yorku přejel kočár.

Kromě psů byla na Titaniku i další zvířata – například lodní kočka Jenny a její koťata, která Jenny vrhla v přístavu Southampton. Podle pamětnice Violet Jessonové se kočka nejčastěji válela v kuchyni. Titanik vezl také několik slepic patřících Elle Holmesové. Ta je vezla z Francie, kde je zakoupila, přes oceán, aby tam založila chov nového více nesoucího plemene. O jejich osudu se nic neví…

Pohádky o zvířatech

K Titaniku se nabalila spousta nepravdivých a nevěrohodných historek. K jedné z nejrozšířenějších patří ta o malém stádečku krav, které prý byly určené na čerstvé maso a šly ke dnu společně s lodí. Stejně vymyšlený je pes Rigel, krásný novofundlanďan, který měl patřit prvnímu důstojníkovi Titaniku. Přestože se příběh statečného psa, který se zachránil a štěkáním pak na záchranném člunu upozornil na připlouvající záchranu, objevil v novinách The New York Herald, je zcela nepravdivý.

Foto: www.isifa.com