Rybičky a plazi

Výhodou chování těchto akvarijních zvířátek v kuchyni je ten, že nemohou více méně nijak zasáhnout do hygieny prostoru, kde se stravujeme a vaříme.

Problém ale je, že jsou velmi citlivá na kvalitu ovzduší, a tak se nedoporučuje je mezi kuchyňskými výpary chovat. V případě, že ale máte velkou kuchyni se zákoutími, účinný systém odvětrávání vzduchu, můžete zkusit do takového otevřeného prostoru akvárium umístit.

Menší hlodavci

Morčátka a křečci v klecích se velice často v domácnostech vyskytují. I zde ale platí, že pro ně mohou být výpary z kuchyně jedovaté. Pokud už tedy není možnost umístění klece jinde, větrejte často a klec nedávejte do blízkosti sporáku.

Tato zvířátka často musíme pouštět ven, proto je nutné být na pozoru, aby neutekla a neschovala se v některém zákoutí kuchyně. Je také potřeba počítat s tím, že pouštíme-li zvíře na stole, je třeba jej pokrýt novinami a poté ideálně vydezinfikovat.

ČTĚTE TAKÉ:

Papoušci

Ptáčci jsou velice citliví na kuchyňské výpary, jejich dlouhodobé chování v kuchyni se proto vůbec nedoporučuje. Opět zde ale platí, že pokud je prostor velký a vzdušný, neměl by nastat výraznější problém, v panelákových a menších bytech je lepší umístit ptáčka jinam.

Malí i velcí psi

Zde je již problematika složitější, protože pes se pohybuje volně po bytě a navíc jeho pobyt v kuchyni je součástí jeho výchovy a socializace. Z počátku se doporučuje, aby štěně dostalo najíst ve stejnou dobu, jako stoluje zbytek rodiny.

Většina psů má také umístěné misky v kuchyni. Nejen proto, že v kuchyni bývá vhodná omyvatelná podlaha, ale také právě z důvodu socializačních, aby se pes necítil odstrčen.

Pokud máte problém s pocitem snížené hygieny, nemusíte se bát. Menší pes na linku nedosáhne a větší se rychle naučí, že skákat po nábytku si nemůže dovolit. Určitě bude ale vhodné častěji vytírat psí chlupy v kuchyni a čas od času použít dezinfekci a speciální prostředky proti parazitům.

Zvědavé kočky

Kočky jsou vůbec nejproblematičtějším zvířetem, co se pobytu v kuchyni týče. Chtějí být všude s námi, velmi často mívají v kuchyni umístěné své misky a mnohdy i kočičí toaletu. Samozřejmě, že pokud je v bytě možnost, je lepší mít kočičí záchod jinde než v kuchyni. Kočičí záchod při pravidelné údržbě ale nepředstavuje výraznější hygienické riziko.

Největším problémem ale je, jak vysvětlit kočce nebezpečí hrozící od horkého sporáku a jak ji odnaučit lézt na kuchyňskou linku. Základní pravidlo je nenechávat žádné jídlo volně ležet na lince a znesnadnit kočce vyskočení na linku. Pokud ani to nepomůže, pak zkuste použít dezinfekci – její pach kočky nesnáší. Kočkám vadí také citron nebo pepř.

I zde platí, že mnohem snazší je nedovolit kočce vytvořit si návyk na to, že může lézt v kuchyni, kam chce, než ji potom tento zlozvyk odnaučovat. Pokud už tento problém nastane, je lepší poradit se s veterinářem, existuje celá řada výcvikových metod, kdy pomocí pozitivní motivace kočku zlozvykům odnaučíte.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com