Minule jsme se věnovali novým digitálním pekárnám, ke kterým se ještě v příštím týdnu vrátíme. Dnes možná přijde fandům domácího pečení k chuti krajíc domácího křupavého chleba. Nemusí být zdaleka upečený jenom v digitální pekárně. Na naše recepty se dá využít třeba i stará trouba u venkovské pece, nebo běžná trouba, která je součástí plynového nebo elektrického sporáku. Předem navštívíme obchod se zdravou výživou a nakoupíme potřebné mouky, šroty - a doma si pak vyrobíme kvas: Kvas Do mísy dáme 250 g žitné mouky, 1/4 litru vlažné vody a 2 lžíce šťávy z kysaného zelí (možno nahradit lžící rumu nebo jednou nastrouhanou cibulí). Promícháme a mísu uložíme do velkého mikrotenového sáčku, přikryjeme ještě utěrkou a necháme v teple (třeba na radiátoru nebo u kamen), tak aby teplota dosahovala skoro ke 30oC, uležet asi tři dny. Potom přidáme 1/4 litru teplé vody a 300 g žitné mouky. Opět v mikrotenu necháme ještě v pokojové teplotě půl dne. Při pečení chleba odebereme potřebné množství kvasu a zbytek můžeme nechat v chladničce ještě pár dnů v uzavřené nádobě. Selský chléb 500 g žitné mouky, 200 g pšeničné mouky, 100 g žitného šrotu, 300 g kvasu, 40 g droždí, 3/8 litru vlažné vody, 2 lžičky soli. Smícháme mouky, šrot, kvas a droždí. Přidáme vodu a sůl a uděláme těsto. Povrch pomoučníme a necháme kynout 3 hodiny. Hladkou moukou posypeme pečicí plech a vál. Na vále utvoříme bochník a přesuneme na plech. Na povrchu uděláme rýhy, opět pomoučníme a necháme ještě hodinu kynout pod utěrkou. Pečeme při 200oC po dobu jedné hodiny. -ag-