Profesionální stroje, které jste dříve našli jen v posilovnách, výrobci přizpůsobili možnostem domácího prostředí. Jejich obsluha i skladování je snadné, výrobků je na trhu stále víc a ceny jsou pro spotřebitele příznivější.

Samozřejmě si nejprve dobře promyslete, kdo bude fitness využívat a jaký je cíl cvičení. K tomu, aby si mohla zacvičit žena, která nejčastěji chce zhubnout, ale i muž, který naopak chce nabrat na svalové hmotě, je většinou třeba zvolit určitý kompromis. Ideální je, pokud se s posilovnou počítá již při stavbě nemovitosti. Je vhodné vyhradit pro fitness samostatnou a dobře větranou místnost s regulací teploty. S výběrem vybavení vám jistě poradí ve specializovaných prodejnách a patrně doporučí i stroje, které odpovídají vašim požadavkům, možná i pomohou sestavit cvičební plány. Vždy si stroje osobně důkladně vyzkoušejte a na kvalitním vybavení, s ohledem na své zdraví, nešetřete.

Posilovna pro muže

  • jednoruční činky např.: 5-40 kg
  • posilovací lavice – šikmá lavička – břicho + činky (olympic set)
  • multifunkční posilovací věž

Ideální fitness pro ženy

  • vinylové jednoruční činky
  • rotoped nebo eliptický trenažér
  • multifunkční posilovací věž

Jak trénovat

Je třeba procvičovat a posilovat celé tělo. Nejde se zaměřit pouze na jednu problémovou partii, ale na tělo jako celek. Zvláště v domácím fitness, kde nemá každý k dispozici trenéra, hrozí nebezpečí, že nezvolíte ty nejvhodnější cviky. Mějte na paměti, že nejen partie jako břicho či hýždě dělají naše tělo atraktivní. Myslete i na bederní svaly, které nám pomáhají držet vzpřímený postoj.

Tři důležité zóny

Správně navržené domácí fitness by mělo obsahovat tři hlavní zóny, kterými při cvičení procházíme. Trénink začínáme i končíme v prostoru pro rozcvičení a strečink, který je mnohdy podceňován. Tady nemusíme mít žádné nářadí. Stačí vhodná podložka. Dále pokračujeme na aerobních strojích, které slouží pro posílení kondice, kardiovaskulárního systému a spalování tuků. Mezi tyto stroje patří rotopedy, běžící pásy, crossové a veslovací trenažéry či steppery. Cvičení končíme v tzv. třetí zóně, kterou tvoří anaerobní stroje. Do této silové zóny, jejímž hlavním cílem je získání svalové hmoty, je ideální posilovací věž, která je multifunkční, a tak i na malé ploše procvičíte všechny svalové partie.

Kupte zrcadlo

Abyste cviky prováděli dobře i bez asistence trenéra, vybavte místnost zrcadly, ve kterých si budete stále na očích a budete moci kontrolovat správné držení těla. Na zem umístěte speciální podložky pod trenažéry, které chrání podlahu a tlumí nárazy.

Úsporná forma domácí posilovny

Pokud nedisponujete dostatečným prostorem či finančními prostředky, nevzdávejte sen o dokonalé linii. Můžete se věnovat pilates, józe či kalanetice a strečinku. Postačí vám k tomu kvalitní podložka. Když je doplníte pro zvyšování zátěže strečinkovými činkami, nafukovacím balonem nebo stepperem, jen dobře.

Po cvičení

Domácí fitness bývá mnohdy součástí domácího wellness. Po cvičení si tak můžete odpočinout ve vířivce, zaplavat si v bazénu či nahřát svaly v sauně, které jsou součástí těchto relaxačních místností. Ty jsou vybaveny podle přání majitele, každý má rád odpočinek v jiném pojetí.