Pokud projektujeme nový rodinný domek, málokterý firemní projektant vytvoří automaticky místo ke cvičení. Plánky domů se podobají jako vejce vejci a podobají se i bytům několik desítek let starým. Pořád dokola totéž: obývák (nyní propojený obývací prostor), kuchyně, ložnice a koupelna anebo koupelny. Jako by se doma jen vařilo, spalo a sledovala televize (ve výkresech nikdy nechybí "sezení" u televize). V posledních letech se opět přidává pracovna, což je opět místo k sezení. Ale mnohem větší pozornost by se obecně měla věnovat domácímu sportování, posilování, protahování. Což jsou činnosti, které potřebují místo...

Pracujeme-li na projektu s architektem, je situace ovšem pronikavě jiná, než když kupujeme katalogový domek. Naporoučet si můžeme, co chceme, a posunout výhodněji a podle našich potřeb poměr prostoru věnovanému sezení a prostoru věnovanému fyzické kultuře.

Jak může také vypadat posilovna

Jako tělocvična či posilovna může sloužit samostatná, dobře větratelná místnost, která se nepřehřívá (využijeme třeba severní stěny, přičemž okno může vést na východ). Pokud to není možné, můžeme do posilovny instalovat klimatizaci, dbáme přitom na kvalitu přístroje a co nejlepší filtry (LAD, iontové). Na podlahu jsou ideální parkety nebo také linoleum. V některém úseku se využije kvalitní kusový koberec na gumě nebo korku. Stěny by měly obsadit střídavě ribstoly a velká zrcadla. Před ně můžeme přidat madlo k rozcvičování nohou, anebo chceme-li se zde také příležitostně věnovat tanci či baletu. Osvětlení zvolíme neoslňující, žárovky příjemného spektra. Své místo tady najde i oblíbená hudba k uvolnění mysli.

A zařízení...

Nejprve něco na rozehřátí svalů - rotoped. To je přístroj, který při nedostatku místa má leckdo v bytě jako jediný - třeba před televizí. Jednoduché rotopedy, zhruba za 2 tisíce korun, mají základní funkce scan, čas, měří nám rychlost a vzdálenost; u dražších typů ještě přibude měření spálených kalorií a našeho pulzu. Dále v posilovně mohou být různé steppery nenáročné na prostor.

Další stroje můžeme vybrat podle toho, s jakou partií těla máme notorické problémy, nebo kterou nutně musíme posílit. Tak to může být "točivý posez" na posílení spodních partií podbřišku, stroj na posilování bicepsů a zádových svalů. Dále lze koupit třeba Leg-trainer k posilování vnitřní a vnější strany stehen, posilovací lavici AB bench s nastavitelnou obtížností k posílení přímých i šikmých břišních svalů a svalů horní poloviny těla.

Trochu dražší jsou běžecké pásy-trenažéry (nejlevnější se mohou pohybovat kolem 17.000,- Kč). Také na ně potřebujeme více místa. Jako simulátor běhu hrají ale mezi přístroji svou nezastupitelnou roli; využijete je zejména, chcete-li se věnovat tréninku chůze či běhu na vyšší úrovni a ve vyšších objemech. Pokud ne, kupte si raději některý z eliptických trenažérů (eliptical), který slouží k důkladnému procvičení co největšího počtu svalových skupin našeho těla. Doplnit jej můžete ještě veslařským trenažérem; ten v nejlevnější variantě pořídíte už za cca 5 tisíc korun a ve slevách ještě výhodněji.

Miniposilovna

Nemáme-li místnost navíc, v koutu obýváku vyčleníme prostor. Do police, do skříňky, pod křeslo i za dveře se vejde spousta malých zajímavých cvičebních kousků. Vše, co je malé, skladné, ploché; co se dá rychle odněkud vytáhnout, vysunout - a nakonec se stejně tak rychle uklidí. Rotana, několik druhů činek na aerobik, malý boční stepper, body trimmer k posilování paží, posilovací gumy k posílení mnoha svalových partií (hlavně hýžďových, zádových a břišních). A možná se sem vmáčkne i menší šikmá lavice k posílení břicha. Určitě se sem vejdou ale i různé miniaturní posilovače prstů a zápěstí, které později oceníme při hraní golfu, squashe, tenisu.

-ag-Foto: www.profimedia.cz, Kettler