Podomácku vyrobené věci mají obecně jednu velkou výhodu, a tou je to, že máme přehled o tom, z čeho jsou. Oproti kupovaným produktům jsme tak pány jejich složení, nad kterým máme kontrolu. Pokud patříte k udržitelně smýšlejícím lidem, můžete tak používat přísady nebo techniky, které jsou šetrnější, ekologičtější a často levnější. Výjimkou není ani výroba domácího pracího prášku.

Jak si vyrobit domácí prášek levně, jednoduše a ekologicky, se dozvíte ve videu:

Zdroj: Youtube

Výhody domácího pracího prášku

Domácí prací prášky mají několik výhod. Předně se dají vyrobit z levných a šetrných nechemických látek. Běžné kupované prací prášky totiž často obsahují množství chemických látek, které skrz filtr a odpad končí v oceánech. Navíc na některé zbytky prášku na vypraném oblečení může špatně reagovat naše pokožka. V neposlední řadě je výhodou snadná domácí příprava těchto prášků a jejich účinnost.

Na dlouhý seznam surovin zapomeňte, stačí dvě

Pro nejjednodušší výrobu domácího prášku si stačí připravit dvě suroviny: kilogram sody na praní (tedy uhličitan sodný, nikoliv jedlou sodu!) a 100 gramů mýdla. Vybírejte tuhé mýdlo dle svých potřeb, lze sáhnout po přírodně šetrných neparfémovaných mýdlech nebo méně udržitelných marseillských mýdlech. Dále budete potřebovat misku, alespoň třílitrovou nádobu s víčkem, vařečku a struhadlo.

Krok za krokem, jak prášek vyrobit

Začněte tím, že do hluboké misky nastrouháte mýdlo. Poté přidejte sodu na praní a opatrně zamíchejte. Dbejte na to, abyste sodu nevdechli. Následně vzniklou směs přesypte do nádoby a máte hotovo. Na každou pračku poté použijte 2 až 3 lžíce směsi.

A co bílé prádlo?

Přípravu domácího prášku můžete uzpůsobit podle vašich potřeb. Tak například na prášek na bílé prádlo budete vedle sody na praní a mýdla potřebovat navíc bělidlo a aktivátor. V tomto případě můžete upravit poměr následovně: 800 gramů prací sody, 30 gramů mýdla, 150 gramů bělidla a 7 gramů aktivátoru.

Zdroje: alza.cz, living.iprima.cz