Příprava rakytníkového sirupu není nijak složitá – nejméně příjemnou částí bude trhání malých bobulek z větví, zbytek už je jednoduchý. Zatímco ze semen se lisuje léčivý olej, z plodů jako takových si můžete připravit vynikající sirup. Plody obsahují velké množství vitaminu C, karotenoidy, flavonoidy, ovocné kyseliny a oleje.

Nejvíce vitaminů plody obsahují na počátku zralosti – používají se do šťáv i různých výtažků. Rakytníkový sirup můžete pít studený jako limonádu, ale i teplý jako čaj.

Rakytníkový sirup Rakytníkový sirup Autor: shutterstock.com

Recept na rakytníkový sirup

Budete potřebovat:

500 gramů rakytníku, 250 gramů třtinového želírovacího cukru 3:1, 500 ml vody

Náš tip: Pokud nechcete trhat jednotlivé bobulky rakytníku, nastříhejte si větvičky a dejte je na chvíli do mrazáku. Obírání vám půjde jednodušeji.

Postup přípravy:

Připravte si rakytník, opláchněte jej a bobulky povařte pár minut ve vodě.

Poté, co zchladnou, směs promixujte. Tím dojde k rozpadu dužiny, přes sítko se zbavte semínek, která v sirupu nechcete.

Čtěte také

Kuchyňská linka

Čtěte také

Jak ošetřit kuchyni, aby na lince nebyly vidět otisky

Propasírovanou tekutinu svařte s želírovacím cukrem a vodou. Vzhledem k velké kyselosti rakytníku nepřidávejte citron ani kyselinu citronovou.

Vroucí sirup naplňte do sterilizovaných skleniček, po uzavření je otočte dnem vzhůru.

Zdroj: ireceptar.cz